"Moj prijatelju iz djetinjstva, ne pitaj me zašto u mojim fotografijama više ne možeš pronaći jarke boje za ovaj život. Ne, mjere nisu izdane, nisu skrojene za naše vlastito dobro, pogledajte bolje MMF životopis. Za moje opasne sugovornike koji me stalno iznova pitaju što ću postići izlazeći na ulice..."

Yiannis Biliris, 31-godišnji grčki fotoreporter:

Da je prije tri godine netko došao i rekao mi...

"Pazi, uskoro će ti nad glavom visiti gubitak posla i provođenje ostatka života u neizvjesnosti; plaćat ćeš dodatni porez na kuću koju si već otplatio i troškovi života više neće biti prilagođeni tvojim potrebama. Tvoj će grad biti ispunjen beskućnicima i novim siromasima. Po noći će ulice navlačiti hladno plavu boju represije i jedini zvuk koji ćeš slušati iz medija bit će huškački teror. Imat ćeš vladu koja neće biti zakonito izabrana, a odlučivat će u odsutnosti za sve, bez opozicije. Na prosvjedima ćeš gledati policajce kako udaraju učenike i nastavnike, svjedočit ćeš kako podižu ruku na umirovljenike za trideset srebrnjaka. Svaka vožnja biciklom otkrivat će ti nove zatvorene trgovine i obrte. Često ćeš čuti vijesti o kolegama koji su ostali neplaćeni mjesecima dok se na kraju ne uvedu u statistiku nezaposlenosti. Tvoj mali junak - tvoj nećak, već će biti duboko u dugu, iako nije prošlo više od nekoliko mjeseci otkako je došao u život. Ali, iznad svega, ćeš se morati naviknuti na ideju da živimo među ljudima koji vrište kroz svoju šutnju.

Da sam imao sve gore navedene informacije prije tri godine, prvo ne bih vjerovao i sigurno bih reagirao na drugačiji način. Danas smo zaglavili: naizgled, činjenično je postalo novo "racionalno" pravilo. Možda razlog leži u činjenici da se sve to dogodilo postupno, uz pomoć medija u društvu kojem nedostaju odgovarajući refleksi. Možda ima mnogo izgovora, ali razlog je sigurno jedan.

Moj prijatelju iz djetinjstva, ne pitaj me zašto u mojim fotografijama više ne možeš pronaći jarke boje za ovaj život. Ne, mjere nisu izdane, nisu skrojene za naše vlastito dobro, pogledajte bolje MMF životopis. Za moje opasne sugovornike koji me stalno iznova pitaju što ću postići izlazeći na ulice - pitanje koje serviraju s osmijehom...

...fotografija, uz malo vjere u providnost, lako dolazi na vaš put. Većinu vremena ipak, unaprijed znate koju sliku tražite, i, na neki način ju oblikujete.

Grčke prosvjede putem fotografija Yiannisa Bilirisa pratite na web stranici www.greekriots.com.

Ključne riječi: grčka
<
Vezane vijesti