PrtscrPrtscrU povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, organizacija Friends of the Earth International (FOEI) jučer je upozorila da su klimatskom krizom najviše pogođene zemlje koje najmanje pridonose globalnoj emisiji stakleničkih plinova.

Ta "klimatska nepravda" izravno ukazuje na povezanost klimatskih promjena i ljudskih prava, ističu iz  FOEI-ja. Aktivisti ove ekološke organizacije promatrači su na međunarodnom klimatskom summitu UN-a u Limi i sudjeluju na alternativnom Narodnom summitu, koji se održava u isto vrijeme.

"Nedjelovanje bogatih zemalja na klimatskom summitu UN-a skandalozno je. Pljuska je to najugroženijim zemljama i zajednicama koje trpe klimatsku krizu. To je klima nepravde", rekla je predsjednica FOEI-ja Jagoda Munić. Razvijene zemlje su povijesno gledano odgovorne za većinu svih emisija stakleničkih plinova, a u njima živi tek petnaest posto svjetske populacije.

Nedjelovanje bogatih zemalja na klimatskom summitu UN-a pljuska je najugroženijim zemljama i zajednicama koje trpe klimatsku krizu, rekla je Jagoda Munić

"Klimatsku krizu treba riješiti uz pravi pristup ljudskim pravima. Pravda treba biti u središtu borbe protiv klimatskih promjena. Nažalost, bogate zemlje i korporativni zagađivači su dosad uspjeli u sprječavanju ovakvog pristupa", dodala je Munić.

"Te se zemlje moraju smatrati odgovornima za uskraćivanje ljudskih prava milijuna stradalih u ugroženim zemljama", rekao je Ricardo Navarro, direktor organizacije Friends of the Earth El Salvador. "Utemeljeno je tvrditi da je smanjenje emisija i financiranje pomoći obveza tih država. Pomanjkanje korektivnih mjera država odgovornih za to zagađivanje dovelo bi do kršenja ljudskih prava", dodao je.

Klimatskim su promjenama najgore pogođeni subsaharska Afrika, Pacifik i južna Azija. Ekstremni vremenski uvjeti, suše i poplave dovest će do još većeg broja žrtava, pomanjkanja hrane i vode te siromaštva. Procjenjuje se da od posljedica klimatskih promjena svake godine umre 400 tisuća ljudi, posebno u zemljama u razvoju. Do 2050. moglo bi biti oko 200 milijuna klimatskih izbjeglica, ljudi koji su morali napustiti svoje domove zbog klimatskih promjena.

<
Vezane vijesti