Foto: NAR KadınDayanışması<div>(Twitter)</div>Foto: NAR KadınDayanışması
(Twitter)
Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su početkom tjedna u planini Kuz u Turskoj zbog izgradnje rudnika zlata od strane kompanije Alamos Gold. Prosvjednici su upozorili da će izgradnja rudnika dovesti do trovanja lokalnog vodovoda i nanijeti štetu obližnjem gradu Canakkale, kao i da je nečuveno da je zbog rudnika već posječeno više od 195 tisuća stabala na planini. Najavili su kako će nastaviti prosvjedovati i dežurati za obranu planine.

Kao cilj su istaknuli obranu planinskog lanca Kuz (Ida, Kazdağı) od eksploatacijskog rudarenja. Obronci planine bogati su bujnom endemskom florom, koja se razvila nakon ledenog doba, a dio planine je i zaštićen kao nacionalni park.

Alamos Gold je kanadska kompanija koja već ima rudnike zlata u Kanadi, SAD-u i Meksiku, a "razvojne projekte" pokrenula je i u Turskoj.

Dio prosvjednika već dva tjedna kampira ispred lokacije na kojoj bi se trebao graditi rudnik, a nastavit će se i organiziranje većih prosvjeda. "Ovakav rudnik prijeti vodama, drveću i planinama regije, a time i životu svih nas", poručuju.

Više pročitajte ovdje.

<
Vezane vijesti