Srpanj i čekić hrvatske premijerke: U prvoj polovici ljeta položila je 865 tona kamena temeljaca, svečano otvorila 368 prometnica, 465 tvornica i 236 bolnica, susrela se sa 728 svjetskih državnika, dopisivala se s Angelom Merkel, Putinom, Papom ali i s običnim smrtnicima, okončala pregovore s EU, potpisala sporazum Brijuni Rivijera.

Skoro je dostigla Zorana Milanovića. Ali ne samo to: obećala je da ćemo do kraja godine sigurno iz krize!!!

Danas je na Šipanu, sutra u Petrijevcima, ujutro u Vrgorcu, popodne u Umagu. Vedra i nasmijana, pogleda uprtog u bolju budućnost. Ni požari ni poplave, ni sitne nepodopštine ne mogu ju zbuniti. Nema tog kamena na tlu Lijepe Naše koji ne može postati kamen temeljac za novu školu, tvornicu, bolnicu. Sve podatke sipa iz rukava: koliko je milijuna eura njezina vlada uložila u drvoprerađivačku industriju, koliko u razvoj otoka, koliko u kožarstvo, koliko u kozarstvo. Do Božića smo, kaže, izašli iz krize.

Istinabog, virtualni svijet koji neumorno gradi pred našim očima ponešto se razlikuje od stvarnoga. Na njezinom "Neverending Touru" nema mučnih tema. Među statističkim podacima koje pred nas prosipa poput biserja, ne spominje preko 300 000 nezaposlenih čiji broj i dalje raste, 70 000 radnika koji ne primaju plaću, desetke tisuća umirovljenika osuđenih na čeprkanje po kontejnerima, zastrašujući porast troškova života, pobunu čitave akademske zajednice protiv zakona koji komercijaliziraju znanost i visoko obrazovanje, sveprisutno uzorpiranje javnih površina, negativne trendove domaćih i inozemnih ulaganja... Teme poput kriznog porasta PDV-a i ukidanja povrata poreza građanima, odavno su zaboravljene. : dok Kosor sa svojim ministrima u Umagu prigodničarski čavrlja o rekordima hrvatskog turizma (naravno, zaobilazeći detalj da su za njih najzaslužnije političke prilike u zemljama Magreba i u Grčkoj), radnici hotela "Marina" u obližnjim Selcima štrajkaju zbog šestomjesečne neisplate plaća. Ali gdje ste vidjeli da se u Disneylandu priča o kontejnerima i neisplaćenim plaćama? 

kosor_mikimaus.jpg

Jadranka Kosor snalazi se kako umije. Zapuhali su novi vjetrovi i malo će koje javno poduzeće na predstojećim izborima ispod stola uložiti svoj dobitak u HDZ. Predsjednica stranke dosjetila se jadu pa putuje uokolo o trošku državnog budžeta, prerušena u predsjednicu Vlade. Srpanj je bio njezin mjesec. Započela ga je okončanjem pregovora s EU-om, završila ga je unošenjem razdora u opoziciju nakon potpisivanja projekta Brijuni Rivijera. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da joj se trud isplati i da isprazno parolašenje u Hrvatskoj i dalje ima odličnu prođu: razlika u popularnosti između nje i bezidejnog Milanovića sve je manja i manja.

"H-Alter" objavljuje pregled aktivnosti i povijesnih izjava Jadranke Kosor u prvoj polovici ljeta '11. Radi lakšega snalaženja, preobimni materijal podijelili smo u šest cjelina: I. Uzor drugima, II. Mramor, kamen & željezo, III.  Rasti i cvjetaj, Domovino, IV. To je naša EU, tu žive Hrvati, V. Izbori ili izgori i VI. Popiknuća & napuknuća.

Dok nacija uživa u odmoru, zna se tko za nas radi!

I Uzor drugima

kosor_knesset.jpg

Nosom prema susjedima: "Hrvatska se zalaže za uključivanje svih zemalja regije u dijalog i njihovo regionalno integriranje. Hrvatska ne okreće leđa susjedima već je predana ispunjavanju novih zadaća i obveza te otvorena prema novim izazovima." (na Croatia Summitu 2011., Dubrovnik, 8. srpnja)

Pouka trećima: "Završen je važan posao oko ulaska u EU, ali da i dalje treba raditi. Hrvatske su reforme dobra poruka i našim susjedima da se one isplate." (u razgovoru s Borutom Pahorom na Croatia Summitu 2011., Dubrovnik, 9. srpnja)

Primjer četvrtima: "Način na koji smo riješili problem koji je punih 18 godina stajao na stolu neriješen, bez ikakve vizije o tome kad bi se mogao riješiti, jest primjer drugima." (u razgovoru s Williamom Burnsom, podtajnikom u State Departmentu na Croatia Summitu 2011., Dubrovnik, 9. srpnja)

Poticaj petima: "Hrvatska može biti poticaj i Kosovu i nudimo pomoć u svim oblicima reformi. Naša dva naroda mnogostruko su povezana." (iza razgovora s Hašimom Tacijem, na Croatia Summitu 2011., Dubrovnik, 9. srpnja)

"Dogovarali smo se na bilateralnim sastancima o tome kako Hrvatska može pomoći zemljama jugoistočne Europe da se zaista sadržajno i u punini pripremaju za svoj europski put." (po okončanju Croatia Summita 2011., Dubrovnik, 9. srpnja)

goliotok.jpg

Born in the USA: "Zahvaljujem SAD-u i vama osobno što ste vjerovali u Hrvatsku." (iz razgovora s Markom Begichem, američkim senatorom podrijetlom iz Like, na Croatia Summitu 2011., Dubrovnik, 9. srpnja)

Ak' možemo mi, možete i vi: "Završetak pregovora Hrvatske s EU jasan je znak, poruka jugoistočnoj Europi da je taj proces moguće završiti, da ga je moguće završiti uspješno i da je moguće provesti reforme." (na sjednici Vlade, prilikom predlaganja Deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u Jugoistočnoj Europi, 14. srpnja)

Tuđe nećemo - svoje prodamo: "Prvi državnik koji je posjetio samostalnu Hrvatsku bio upravo talijanski predsjednik, što potvrđuje čvrsto i neraskidivo prijateljstvo između dviju zemalja. Naš završetak pregovora dokaz je da se do cilja može stići. Iznimno je važno da cijeli jugoistok Europe ide euroatlantskim putem." (u razgovoru s talijanskim predsjednikom Giorgijom Napolitanom, 14. srpnja)

Sloboda susjedstvu: "Nakon uspješno završenih pregovora s Europskom Unijom, Hrvatska nastavlja širiti europske vrijednosti mira, slobode i demokracije u svom susjedstvu." (u razgovoru s Toninom Piculom, novopečenim potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OESS-a, 19. srpnja)

kosor_3.jpg

II Mramor, kamen & željezo

Bruxelles u Mrduši Donjoj: "Završetak dionice Ravča-Vrgorac ima veliko simbolično značenje u kontekstu priključenja Hrvatske EU. U pregovorima sa EU morali smo probijati mnoge tunele i graditi vijadukte jednako kao i graditelji autoceste. Otvaranje ove prometnice od povijesne je važnosti, jer se održava istog dana kada i završetak pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju.". (prilikom puštanja u promet dionice autoceste Ravča-Vrgorac, 30. lipnja)

Radi li se nešto? "Današnji događaj najbolji je odgovor onima koji često pitaju radi li se nešto na programu gospodarskog oporavka, radi li se nešto na programu investiranja, radi li se nešto na osnaživanju hrvatskog gospodarstva kako bismo snažniji postali 28. članica EU." (prilikom primopredaje 37 vagona koje je   proizveo za Hrvatske željeznice, te potpisivanja ugovora između Đure Đakovića i JANAF-a o gradnji triju spremnika nafte u sklopu terminala u Omišlju, Slavonski Brod, 2. srpnja)

sipan.jpg

U Europu - energično: "Poruka koju odavde šaljemo vezana je i uz energetsku snagu Republike Hrvatske. Veliki projekti koji se ostvaruju u JANAF-u otvaraju mogućnosti da kad postanemo članica EU budemo u mogućnosti opskrbljivati energentima ovaj dio Europe. Sljedećih su mjeseci pred realizacijom i projekti vezani uz elektrane Omblu i Plomin." (istom prigodom, Slavonski Brod, 2. srpnja)

dstubica.jpg

Konzerviranje Hrvatske blokete: "Odbijamo prigovore da se ovim zakonima pridonosi betonizaciji i apartmanizaciji Jadrana. Dapače, još više se štiti taj dobro uređeni sustav prostornog planiranja." (na sjednici Vlade na kojoj su u saborsku proceduru upućeni Zakon o legalizaciji bespravne gradnje i Zakon o prostornom uređenju, 7. srpnja)

10 000 000 000 za 6 000: "Vlada je u proteklih šest godina u razne projekte na hrvatskim otocima uložila deset milijarda kuna. Prema najnovijem popisu stanovnika broj stanovnika na hrvatskim otocima porastao je za šest tisuća u odnosu na 2001. godinu, što najbolje govori o tomu koliko je bilo važno ulagati u hrvatske otoke." (u Luci Šipanskoj prigodom otvaranja 8 metara brodskog pristaništa, 10. srpnja)

"Taj iznimno važan projekt pridonijet će razvoju ovoga područja, jer će se njegovim završetkom ovaj prostor otvoriti za jačanje turizma i drugih gospodarskih grana." (povodom polaganja kamena temeljca za most Drava na autocesti Beli Manastir-Osijek-Svilaj, Petrijevci, 11. srpnja)

petrijevci.jpg

Leđima prema krizi: "Od 2004. do 2010. godine izgrađeno je 413 kilometara cesta i autocesta, u što je uloženo oko 23 milijarde kuna, a ove će se godine, unatoč recesiji, u izgradnju prometne infrastrukture uložiti oko dvije milijarde kuna. To pokazuje da znamo što su nam prioriteti. Ovo je godina u kojoj ćemo sasvim sigurno izići iz krize i bilježiti pozitivne rezultate." (istom zgodom, Petrijevci, 11. srpnja)

kosor_4.jpg

Hoćemo i kad ne budemo mogli: "Kroz različite projekte ministarstva nastojali smo ovu županiju poduprijeti koliko smo mogli, a to ćemo ustrajati i u budućnosti bez obzira tko je i gdje na vlasti. Pozivam gospodarstvenike da što hitnije pripreme projekte za europske fondove."  (u Otoku, čestitajući Dan grada, 13. srpnja)

kosor_2.jpg

Svakog dana u svakom pogledu...: "Svi pokazatelji su dobri i ohrabrujući i trebaju nas bodriti da još bolje radimo na svim područjima kako bi i ostatak turističke sezone bio uspješan." (na sjednici Vladine koordinacije za praćenje turističke sezone, Valbiska, 16. srpnja)

Plinovod za napuhivanje: "Iznimno je važno da Hrvatska kao članica EU bude energetski i gospodarski što jača. Ovaj projekt put je prema tom cilju." (na svečanosti puštanja u rad dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije, Babin Dub, 18. srpnja)

sipan_2.jpg

Poklon za radna mjesta: "Vlada se klanja svim poduzetnicima koji otvaraju nova radna mjesta. Smanjenje broja nezaposlenih misao je vodilja u radu vlade. Upravo je zbog toga u Hrvatskoj uređeno 375 poduzetničkih zona, vrijednost kojih je samo u darovanu zemljištu oko milijardu kuna, a država je u opremanje uložila još oko 700 milijuna kuna da bi poduzetnici dobili nove razvojne mogućnosti." (prilikom posjete novoj poslovnoj zoni u Smiljanskom polju, Gospić, 22. srpnja)

Goli naturizam: "Ne smijemo zaboraviti da su mnogi ljudi deportirani bez pravomoćnih sudskih presuda, te da su se tako uništavali njihovi životi, ali i životi njihovih obitelji. Tražit ćemo od Agencije za upravljanje državnom imovinom da donese prijedloge kako bi se Goli otok stavio u svrhu gospodarskog razvoja Hrvatske i ovoga kraja, prije svega turizma." (Goli otok, 25. srpnja)

"Ta višenamjenska stambena zgrada dio je projekta izgradnje od ukupno 123 stana u koji će se uložiti više od 45 milijuna kuna. Nakon završetka Domovinskog rata ukupno smo obnovili 150 tisuća kuća i u to utrošili više od 35 milijardi kuna." (prilikom otvaranja stambene zgrade u Kninu, 27. srpnja)

aluf....jpg

Otapala za ljepši okoliš: "Otvaranje tog pogona doprinosi razvoju turizma, a za 450 zaposlenih predstavlja veliki i važan korak naprijed. Vlada iznimno puno pozornosti posvećuje upravo zaštiti okoliša, a kroz Fond za zaštitu okoliša do sada je na različitim projektima uloženo čak tri milijarde kuna. To je najbolje ulaganje za budućnost." (puštajući u pokusni rad postrojenje za rekuperaciju i destilaciju otapala tvrtke Aluflexpack, Umag, 28. srpnja)

brijunirivijera.jpg

Nešto što je važno i vrijedno: "To je nešto što je iznimno važno i vrijedno jer je to najbolje ulaganje u gospodarstvo ali i u budućnost jer je svima nama najvažnije povećanje zaposlenosti odnosno smanjenje nezaposlenosti." (prilikom potpisivanja ugovora o poticajima za poduzetničke zone u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, 29. srpnja)

Nešto što je vrijedno i važno: "To je projekt koji je iznimno važan i vjerujem da će pridonijeti i onim sadržajima koji su iznimno važni za mlade, za djecu. U temelju rada moje vlade je pridonijeti ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, svih naših krajeva, svakog grada, svake općine i svake županije. U temelju svega treba biti znanje. Današnjim ulaganjem ulažemo zaista u hrvatsku budućnost." (nakon polaganja kamena temeljca nove sportske dvorane za Osnovnu školu Donja Stubica, Donja Stubica, 30. srpnja)

III  Rasti i cvjetaj, Domovino

Od hrabrosti do mudrosti: "Hrvatski branitelji svojom su ljubavlju prema domovini, hrabrošću i mudrošću napravili ono što su generacije Hrvata sanjale". (u govoru predstavnicima braniteljske populacije u povodu 20. obljetnice hrvatske neovisnosti i završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom, 28. lipnja)

"Razveselile su me predivne vijesti o rođenju Vaše djevojčice Ivane! Nema ničega ljepšeg od kuće ispunjene ljubavlju i veseljem, radošću i dječjim smijehom. Vašoj maloj Ivani želim zdravlje i sreću, bezbrižno djetinjstvo provedeno u igri i okupano roditeljskom i obiteljskom ljubavlju!" (pismo Tihomiru Purdi povodom rođenja kćeri, 29. lipnja)

knin.jpg

Sinekura za vijeke vjekova: "Čast mi je što se mogu pokloniti vitezovima ovog kraja i svim hrvatskim braniteljima koji su dali živote za hrvatsku slobodu. Briga za hrvatske branitelje treba biti vječna." (prilikom otkrivanja spomenika, polaganja vijenca i paljenja svijeće poginulim braniteljima u selu Krstatice kod Zagvozda u Imotskoj krajini, 30. lipnja)

Uz najveće žrtve: "Bez obzira na tešku gospodarsku situaciju projekti prema braniteljima su se provodili, u potpunosti su riješena stambena pitanja za 492 stopostotna ratna vojna invalida, nastavljaju se projekti zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja ostalih kategorija branitelja." (prilikom uručenja ključeva 38 novih stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja, Bjelovar, 5. srpnja)

"Ako bude moguće, Vlada će ispraviti nepravde tamo gdje se ustanovi da one postoje." (nakon sastanka s bivšim vlasnicima zemljišta na poluotoku Prevlaci koji su od nje tražili da posreduje kod Ustavnog suda kako bi se ubrzalo rješavanje njihovih problema, Vitaljina, 10. srpnja)

kosor_prevlaka.jpg

Svi će sokolovi...: Prihvatila pokroviteljstvo nad Memorijalnom utrkom Vukovar-Tovarnik u spomen na velečasnog Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata, koju organiziraju udruga Dr. Ante Starčević, Maraton klub Hrvatski sokol i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora. (Tovarnik, 18. srpnja)

Dobra vijest za čovječanstvo: "Uhićenje Hadžića je dobra vijest za cijelo čovječanstvo, cijeli svijet, za nas u Hrvatskoj i obitelji tisuća žrtava." (povodom hapšenja Gorana Hadžića, Varšava, 20. srpnja)

Roll ower ICTY: "Goran Hadžić je i hrvatski državljanin." (u objašnjavanju zaključaka Vlade da Hadžić u Hrvatskoj odsluži kazne na koje su ga već osudili hrvatski sudovi, 21. srpnja)

varogasnamladez.jpg

Vatrogasna zajebnica: "Sigurna sam da ćete se svi mladi vatrogasci za 50 godina prisjetiti ovog događaja" (prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli Kampa vatrogasne mladeži Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, s predsjednikom HVZ-a Antom Sanaderom, 28. srpnja)

Hrvatski ponos, hrvatski mišići: "Dragi vaterpolisti,  od srca Vam čestitam na osvojenoj bronci kojom ste razveselili Hrvatsku i još jednom potvrdili snagu hrvatskog športa u svijetu. Ponosna sam na ovaj odličan uspjeh." (čestitka vaterpolskoj reprezentaciji, 30. srpnja)

IV To je naša EU, tu žive Hrvati

Olujom u EU: "Završetkom pregovora s EU završava teži dio naše povijesti, a na simboličnoj razini to je bila posljednja bitka Oluje u kojoj smo pokazali hrabrost i umijeće" (u obraćanju predstavnicima udruga iz domovinskoga rata u povodu 20. obljetnice hrvatske neovisnosti i završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom, 28. lipnja)

Dala si dodijeliti Veliku zlatnu plaketu - Da se ne zaboravi  od Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke "za izniman doprinos na svemu onom što je, uz hrvatske branitelje, dosad učinila za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji". (Koprivnica, 30. lipnja) 

ubiudr.gif

EU- Francek: "Ne bi bilo slobodne hrvatske države, članice NATO-a, niti bismo bili u prilici završiti pregovore s Europskom Unijom da nije bilo branitelja koji su se na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana odazvali i stali u obranu Hrvatske." (govor prilikom otkrivanja spomenika, polaganja vijenca i paljenja svijeće poginulim braniteljima u selu Krstatice kod Zagvozda u Imotskoj krajini, 30. lipnja)

Točka na "E": "Ovaj smo trenutak sanjali, željeli i za njega radili. Dobila sam obavijest da su svi poslovi obavljeni i sva poglavlja zatvorena točno u 18:20. To je točka na 'i'." (na prijemu u madžarskoj ambasadi na dan okončanja pristupnih pregovora s EU-om, 30. lipnja)

Potpuno drukčije, ali tako poznato: "Hrvatska je zatvorila najteže stranice povijesti i sad otvara novu knjigu. Sad će sve biti drukčije." (govor na istom prijemu, 30. lipnja)

"Hrvatska je pod vodstvom šefice vlade Jadranke Kosor uspješno krenula u smjeru pristupanja Europskoj uniji, zahvaljujući velikom političkom angažmanu i širokim reformama. Taj uspjeh bit će poticaj i za ostale zemlje Zapadnog Balkana da energično napreduju u potrebnim reformskim naporima i regionalnom pomirenju." (Angela Merkel, u čestitci Jadranki Kosor zbog okončanja pristupnih pregovora s EU, 1. srpnja)

andjeo_merkel.jpg

Vjera u "Da!": "Vjerujem da će puno više građana izaći na referendum i reći 'da' nego što to pokazuju sadašnja predviđanja i ankete." (na Danima EU fondova, 4. srpnja)

Od seg vam srca fala: "Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i branitelji najzaslužniji što imamo državu. Zaslužni su i što smo upravo završili pregovore o pristupanju EU i što postajemo ponosna članica Europske Unije. Bez njihove potpore to ne bismo uspjeli, i zato im hvala. Stalno treba voditi računa o dostojanstvu branitelja." (prilikom uručenja ključeva 38 novih stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja, Bjelovar, 5. srpnja)

kosor_finito.jpg

Očima prema Krakowu: "Hrvatske su oči i srce upereni prema Poljskoj. Sretna sam što ćemo u vrijeme poljskog predsjedanja Europskom Unijom potpisati pristupni ugovor." (iz razgovora s potpredsjednikom poljske vlade Waldemarom Pawlakom koji joj je predložio, podsjećajući na tezu o podrijetlu Hrvata iz Krakowa, potpisivanje pristupnog ugovora upravo u tom gradu, na Croatia Summitu 2011., Dubrovnik, 9. srpnja)

I mi konja za trku imademo: "Ovo je prva Sinjska alka nakon završetka pregovora o ulasku Hrvatske u EU, što je nova prilika da naše blago, kao što je Alka, predstavimo Europi." (u razgovoru s delegacijom Viteškog alkarskog društva, 14. srpnja)

Savršena ceremonija: "To bi bilo savršeno. Puno je razloga da to prihvatimo - prijateljstvo naših zemalja i naroda, potpora poljske vlade i premijera Tuska, preminuli Ivan Pavao II, papa Poljak koji je posebno ljubio Hrvatsku i hrvatski narod." (u odgovoru na prijedlog poljskog premijera Donalda Tuska da Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU u Poljskoj, Varšava, 20. srpnja)

kosor_brac.jpg

V Izbori ili izgori

Nervoza - psihodijagnoza: "Mislim da je šef oporbe jako nervozan što smo završili pregovore i što se nije ostvario njegov plan, a to je da Hrvatska ne završi pregovore do kraja lipnja i da odemo u 'čekaonicu'." (izjava nakon proslave Dana Hrvatske obrtničke komore, 29. lipnja)

tu_pripadamo.jpg

Iznimna odgovornost Moje Malenkosti: "Mislim da to što tako rano najavljujemo izbore pokazuje iznimnu političku odgovornost sviju nas, vlade, vladajuće koalicije i mene kao predsjednice vlade" (prilikom najave objavljivanja datuma parlamentarnih izbora, 5. srpnja)

Nervoza - psihodijagnoza II: "Ne razumijem zašto je predsjednik Republike nervozan. Završetak pregovora s EU je ogroman je uspjeh za Hrvatsku i voljela bih da se tom uspjehu jednakom snagom vesele svi državni dužnosnici " (prilikom obećanja najave objavljivanja datuma parlamentarnih izbora, 6. srpnja)

Široko stranački interesi: "Premda je ovo izborna godina, pozivam da se ne radi za usko stranačke interese, već da svi zajedno radimo za bolju budućnost." (prilikom polaganja kamena temeljca za gradnju nove školske dvorane u Osnovnoj školi Višnjevac, Višnjevac, 11. srpnja)

kosor_7.jpg

Jedan, ali da nešto vrijedi: "Ne želim se nadmudrivati s predsjednikom Republike, ali isto tako ja mogu kazati kako bi u predsjednikovu uredu dobro došao jedan dobar pravnik." (u javnom prepucavanju s Josipovićem oko termina parlamentarnih izbora, 18. srpnja)

Pravne osobe i pravne spodobe: "Milanović bi morao naučiti razlikovati USKOK-ove predmete, one povezane s istragama fizičkih osoba i one istrage koje se odnose na pravne osobe." (odgovarajući na primjedbu Zorana Milanovića kako njezino pitanje USKOK-u provodi li istragu protiv HDZ-a "nije pritisak na državne institucije, nego izgubljenost", 22. srpnja)

Strah od pobjede: "One ionako nikada ne koaliraju s HDZ-om, ali da to samo pokazuje da kod njih postoji velik strah od pobjede HDZ-a na predstojećim izborima." (komentirajući stav opozicijskih stranaka da nakon izbora neće koalirati s HDZ-om, Begovo Razdolje, 23. srpnja)

kosor_propast2.jpg
VI Popiknuća & napuknuća

Tugomir Propast: Dok je premijerka polagala temeljac za izgradnju sportske dvorane višnjevačke osnovne škole, dio publike je istaknuo natpise S Kosor u propast, a ne u Europu i Koji je general sljedeći. Povjerenik HDZ-a Tugomir Kuduz rekao je da se isticanjem neprimjerenih transparenata pokušalo obezvrijediti gradnju dviju važnih investicija - mosta na Dravi i dvorane u Višnjevcu. (Višnjevac, 11. srpnja)

Ima li uzroka u avionu? "Očekujem brzu istragu kako bismo saznali što je uzrok požara, a bude li se radilo o ljudskom faktoru onda očekujem da oni koji su eventualno na bilo koji način odgovorni za požar snose odgovornost." (za posjeta Nerežišćima u vrijeme katastrofalnog požara na Braču, 17. srpnja)

"Država će pomoći stradalima novcem iz proračunske pričuve. Prije toga, tražit će da se temeljito, brzo i učinkovito utvrde štete." (prilikom obilaska općine Kraljevac na Sutli pogođene tučom, 19. srpnja)

kosor_bed.jpeg

Vatreni poljubac: "Neodgojeno, vrlo neodgojeno. Ali dobro, nema tu političke kulture..." (nakon što su joj mladi SDP-ovci poklonili broš sa fotografijom koja ju prikazuje kako se ljubi s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Rab, 25. srpnja)

Politički razlozi: "Nema sumnje da je ovdje riječ o političkim razlozima, gdje smo suočeni s točno određenim datumom, tako da nismo ni imali mogućnosti ispitati inicijativu." (Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, u obrazloženju odbijanja inicijative da se Angeli Merkel pod hitno dodijeli počasni doktorat, 26. srpnja)

Šale na račun jučer, danas, sutra: "Mislim da se gospodin Bebić jako dobro oporavlja. Mogu vam reći da lijepo izgleda. Cijelo vrijeme našega razgovora mi smo se šalili, što je jako dobar pokazatelj. Razgovarali smo i o onom što je bilo jučer, ali i o ovome što se događa danas." (nakon posjete oboljelom predsjeniku Sabora Luki Bebiću, Split, 27. srpnja)

Razmišljali smo, ali ćemo razgovarati: "Kada smo mi u Vladi razmišljali o novom zakonu, odnosno izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, onda je bilo puno prijepora u javnosti i institucijama oko toga, neovisno o tome što se to događalo puno više mjeseci prije izbora nego što se to sada događa. Zasigurno ćemo puno o tome razgovarati." (nakon što je Ustavni sud, na prijedlog GONG-a, HHO-a i SDF-a, srušio izmjene Ustavnog zakona o pravima manjina,  29. srpnja)

Tuđe prodamo - svoje hoćemo: "Za vladu su Osimski sporazumi nedodirljivi.  Svetom Ocu ću poslati pismo sa zamolbom da pomogne u rješavanju situacije." (o sukobu na relaciji Vatikan - HBK - Hrvatska oko samostana Dajla u Istri, 1. kolovoza)

kosor_sanader.jpg kosor_sanader.jpg

 

Ključne riječi: jadranka kosor
<
Vezane vijesti