Foto: Bees & RefugeesFoto: Bees & RefugeesNakon što se u Velikoj Britaniji mislilo da će izumrijeti, crna pčela ponovo se pojavljuje zahvaljujući dijelom i dva pčelarska projekta kojima upravljaju izbjeglice. Pčelar Ali Alzein uspješno je pokrenuo projekt Bees & Refugees koji pruža besplatnu obuku i opremu za izbjeglice koji se žele baviti pčelarstvom, s ciljem da uspostave 20 matičnih kolonija crnih pčela u zapadnom Londonu.

Projekt Bees & Refugees ima dva cilja; prvo je povećanje pčelinje populacije u Hammersmithu i Fulhamu, a drugo je podrška izbjeglicama koje zanimaju pčelarstvo i permakultura.

Alzein je pčelarske tehnike naučio od svog djeda u rodnoj Siriji, ali tek kada se u izbjeglištvu nastanio u Londonu 2013. godine, prešao je i sam u pčelarsku praksu. "Stvarno sam bolovao od PTSP-a i teške depresije", kaže u nedavnom razgovoru Alzein, dodajući kako mu je (londonska) košnica pomogla kroz sve traume. Sada želi znanje prenijeti i drugima i nada se da će projekt Bees & Refugees rasti, na zadovoljstvo i pčela i izbjeglica.

Nešto sjevernije od Hammersmitha, Ryad Alsous, bivši profesor poljoprivrede na sveučilištu u Damasku, također izbjeglica u Velikoj Britaniji, već je crnu pčelu vratio u sunčano okruženje Huddersfielda - u svoju kolekciju od 13 košnica koje čine The Buzz Project.

Ako se trenutni napori ustrajno nastave, za 25 godina crna pčela bi u Velikoj Britaniji mogla dostići samoodrživu razinu.

<
Vezane vijesti