Foto: Zelena patrolaFoto: Zelena patrolaVlada Republike Crne Gore omogućila je investitorima gradnju mini hidroelektrana na sjeveru Crne Gore. Velik broj mini hidroelektrana je planiran u Nacionalnom parku Prokletije. Građani Plava i okolnih mjesta su se udružili kako bi spriječili realizaciju ovih projekata, koji ugrožavaju njihov opstanak. "Oni nas tako iseljavaju. Imali smo u NP Prokletije i divljeg medveda, i vuka i srneću divljač i risa... Ali sada je sve to otišlo", kaže Esad Gutić, aktivist iz Plava.

"Opština Plav je najbogatija oblast vodenim resursima u Crnoj Gori. Zvuči neverovatno, da su u Nacionalnom parku Prokletije konfiskovali vodu!  Projekti  izgradnje mini hidroelektrana (MHE), koje je odobrila Vlada Crne Gore ne sadrže kvalitetne geološke istrage. Informacije o namerama da se grade MHE objavljene su na sajtovima. Ovde je nivo obrazovanja građana nizak. Za informisanje ne koriste sajtove, a i kada nešto pročitaju nisu uvek u prilici da razumeju šta će to značiti za kvalitet života i životnu sredinu. Građani su se udružili, bez obzira na nacionalnost, u odbrani reka u Crnoj Gori", kaže Branislav Otašević, koji je bio predsjednik SO Plav, u dva mandata.Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma, je obećao - u načelu - predstavnicima građana, koji se bore protiv gradnje MHE, da će se upoznati s ovom problematikom i da će imati njegovu podršku

"Ova MHE može da zaposli samo dva radnika. Dva radnika zapošljava, a oko dve i po hiljade ljudi ostaje gladno! Inače, u letnjim danima je u ovim rekama mala količina vode i ako se ona stavi u cevi ostaju suva rečna korita. Ovde se mresti potočna pastrmka, koja ne može da preživi biološki minimum.  Sistem ovakvih hidroelektrana je zabranjen u celom svetu. Sedamdeset kilometara cevi je stavljeno kroz ovu šumu! To nije pošteno! Crna Gora uvozi flaširanu vodu, a voda može da se pije sa ovih reka. I konačno, Crna Gora proizvodi više od 30 posto energije nego što od nje traži EU", istaknuo je Sandrija Marković, ekološki aktivist iz Plava.

"Vodu uzimaju u cevi, struja ide u Italiju, a s naših računa uzimaju po 4 eura. Investitori hoće da im mi napravimo minihidrocentrale, da nam uzmu vodu, da nam devastiraju prirodu i da nas unište... Oni nas tako iseljavaju! Imali smo u NP Prokletije i divljeg medveda, i vuka i srneću divljač i risa... Ali sada je sve to otišlo, zbog buke koju stvara mehanizacija prilikom gradnje MHE i nedeostatka vode u vodotokovima niže od MHE", kaže Esad Gutić, aktivist iz Plava.

"Nije mi jasno kako se dozvoljava da privatnici uzimaju vodu i ostavljaju koriti suvo. Ostavljaju ga bez flore i faune. Ako se reke stave u cevi narodu ne preostaje ništa drugo nego da se iseli", poručuje Miloš Popović, penzioner iz Murina.

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma, je obećao - u načelu - predstavnicima građana, koji se bore protiv gradnje MHE, da će se upoznati s ovom problematikom i da će imati njegovu podršku.

<
Vezane vijesti