prtscrprtscrGlumac Božidar Alić pravomoćno je izgubio jedan od dva spora što ih je zbog pisanja tjednika Novosti pokrenuo protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV) kao izdavača toga lista. Nakon što je u travnju ove godine sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Iva Tisanić Vilček odbila Alićevu tužbu zbog komentara objavljenog u Novostima u kolovozu 2016. u rubrici Neprijateljska propaganda autora Borisa Postnikova, sudac Županijskog suda u Rijeci Alen Perhat odbio je i Alićevu žalbu kao neosnovanu te potvrdio presudu zagrebačke kolegice.

Prema toj presudi, Alić će morati podmiriti parnični trošak od 7187,50 kuna te platiti kaznu od 500 kuna zbog vrijeđanja dostojanstva suda i drugih sudionika u postupku na ročištu održanom u rujnu 2017., kada je prilikom ispitivanja odvjetnice SNV-a Line Budak potiho opsovao: "U pičku materinu".

Alić je tužio SNV tvrdeći da mu je nanesena šteta objavom teksta u kojem se Postnikov osvrnuo na tadašnji Alićev intervju za Maxportal te na najavu izvedbe Alićeve monodrame Bez lustracije nema Kroacije u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. U spomenutom intervjuu Alić je izjavio štošta: da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, da su partizanski pobjednici pod vodstvom krvnika Tita pobili više od milijun pravih Hrvata, da će se on do posljednjeg daha boriti za nezavisnu državu Hrvatsku, da u Saboru imamo pročetnički klub Milorada Pupovca, da Sutkinja Iva Tisanić Vilček stoga je u obrazloženju prvostupanjske presude ustvrdila da je Alić "u najmanju ruku veliki vjerni i dosljedni simpatizer ideja Nezavisne Države Hrvatske", pa se njegove tvrdnje iz tužbe da su mu povrijeđeni čast i ugled "ne mogu prihvatiti jer se radi o informacijama koje su utemeljene upravo na izjavama samog tužitelja"bi Ivu Josipovića i Budimira Lončara trebalo izvesti pred prijeki sud, da "nikako ne možemo i ne smijemo dopustiti da se NDH naziva zločinačkom tvorevinom" te da nam se nameće kao krimen "jer krimen nije bila", da je Jasenovac mit i da je bio radni logor koji je tek nakon 1945. pretvoren u mračno mjesto stradanja državotvornih Hrvata, da je papa Franjo pozivanjem Srpske pravoslavne crkve kao sugovornika u procesu kanonizacije Alojzija Stepnica doveo pred ozbiljan znak pitanja vlastitu svetost, itd. Alić je intervju zaključio ustaškim pokličem "Za dom spremni!"

Komentirajući Alićev intervju, Postnikov je u svojem tekstu ustvrdio da "Alić do kraja intervjua baulja kroz prijeteće odrede antifašizma, obračunava se s komunističkim lobijem u Saboru i četničkim lobijem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naizmjenično tuče po Miloradu Pupovcu i katoličkom izdajniku Franji, junački brani NDH skupa s radnim logorom Jasenovac od povjesničarskih kleveta", što je zametalo tužitelja Alića. Zasmetalo ga je i što je Postnikov napisao da "onemoćalog redikultrunjaka ostavljamo da predahne uoči zagrebačke premijere" i da "desnica nudi neiscrpne resurse budalića i sličnih budala". Tužitelja Alića, kojeg su zastupali odvjetnici Željko Olujić, Iva Pezić i Fran Olujić, osobito je zasmetalo što je u uredničkoj opremi teksta uz njegovu fotografiju stajao natpis "Veliki ustaša u maloj dvorani".

Alić je na suđenju tvrdio da njegov intervju Maxportalu nije autoriziran, no autor intervjua Vjekoslav Magaš potvrdio je kao svjedok njegovu autentičnost, a sam Alić je prilikom ispitivanja potvrdio sve stavove iznesene u tom razgovoru. Sutkinja Iva Tisanić Vilček stoga je u obrazloženju prvostupanjske presude ustvrdila da je Alić "u najmanju ruku veliki vjerni i dosljedni simpatizer ideja U seriji tužbi koju su posljednjih godina brojni pojedinci podnijeli protiv SNV-a zbog kritičkog pisanja Novosti o njihovim desničarskim stavovima, ovo je prva koja je pravomoćno zaključenaNezavisne Države Hrvatske", pa se njegove tvrdnje iz tužbe da su mu povrijeđeni čast i ugled "ne mogu prihvatiti jer se radi o informacijama koje su utemeljene upravo na izjavama samog tužitelja". Županijski sud u Rijeci potvrdio je tu ocjenu, kao i ocjenu da riječi redikulturnjak i budalić koje je u svom tekstu skovao Postnikov predstavljaju dopuštene vrijednosne sudove autora, čije je objavljivanje s obzirom na javni život tužitelja bilo u javnom interesu. Sudac Perhat zaključuje da cilj autora teksta nije bio omalovažiti Alića kao osobu i umjetnika "već se konfrontirati s njegovim vrijednosnim sustavom i opisanim stajalištima".

U seriji tužbi koju su posljednjih godina brojni pojedinci podnijeli protiv SNV-a zbog kritičkog pisanja Novosti o njihovim desničarskim stavovima, ovo je prva koja je pravomoćno zaključena, i to u korist SNV-a. Sam Božidar Alić tužio je SNV i zbog kolumne Viktora Ivančića pod naslovom Kinder ustaše iz veljače 2016. godine, objavljene nakon što je Alić na Facebook profil postavio snimku na kojoj trenira svog petogodišnjeg sina da uzvikuje "Za dom spremni", no u tom predmetu još nije donesena ni prvostupanjska odluka.

<
Vezane vijesti