Bosna i Hercegovina je susjedna zemlja Hrvatskoj i daleko od Turske. Ipak, čini se da će ova utakmica nogometne četvrtzavršnice biti emotivnije doživljena u BiH nego u Hrvatskoj i Turskoj zajedno. Je li zaista Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Europi u kojoj će zbog nogometnog prvenstva morati intervenirati specijalna policija? Iako sama BiH ne nastupa na ovom prvenstvu!

Hrvatsku očekuje utakmica četvrtfinala s Turskom. Za Hrvatsku će se osim u domovini navijati u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i svugdje gdje postoji hrvatska dijaspora. Posebno će se za nju navijati u Bosni i Hercegovini. Protiv Hrvatske navijat će se u Turskoj i svugdje tamo gdje postoji turska dijaspora. Posebno će se protiv Hrvatske navijati u Bosni i Hercegovini. No u BiH nema turske dijaspore! Bosna i Hercegovina je susjedna zemlja Hrvatskoj i daleko od Turske. Ipak, čini se da će ova utakmica nogometne četvrtzavršnice biti emotivnije doživljena u BiH nego u Hrvatskoj i Turskoj zajedno. Što to čini ovu utakmicu tako posebnom!? I na koji to način nogomet može pozitivno, a u slučaju BiH i negativno utjecati? I je li zaista Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Europi u kojoj će zbog nogometnog prvenstva morati intervenirati specijalna policija? Iako sama BiH ne nastupa na ovom prvenstvu! Primjer koji vjerno odražava neogometnu euforiju u BiH dogodio se srednjobosanskom gradiću Vitezu. Hrvatski navijači slavili su pobjedu nad Austrijom. Bošnjaci su najavili sukob ukoliko se usude proći kroz njihov kvart. U cijelu priču nesretno su upali svatovi okićeni hrvatskim zastavama i bili žrtva prijetnji bošnjaka. Polupano je nekoliko prozora i glava a potpuno je razbijena krhka međuetnička stabilnost. Za vrijeme utakmice Hrvatska – Njemačka pojačane policijske snage spriječile su logični nastavak sukoba.

tur_hrv_ttt.jpg

foto: vecernji.hr Drugi, još dramatičniji primjer podijeljenosti je Mostar. Mostar ima sreću, ali i nesreću da je i fizički podijeljen grad pa za sukobe navijača treba malo više motivacije, organizacije i ljudstva. Iz tog razloga do sada i nije bilo sukoba. Utakmica s Turskom nadomjestit će svu potrebnu motivaciju. U istočnom (bošnjačkom) dijelu Motara već su najavljena organizirana navijanja za Tursku. U zapadnom (hrvatskom) ta su se navijanja već tri puta dogodila. Kakav god rezultat bio, želja za sukobom će postojati a MUP Hercegovačko- neretvanske županije već je najavio sigurnosne mjere. Mjere kakve možda neće biti ni u Beču 20. lipnja za vrijeme održavanja utakmice. Slične će mjere biti poduzete i u ostalim mjestima gdje su sukobi izvjesni, poput Bugojna, Travnika, Žepča a posebno Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Utakmica visokog rizika odigrava se u Austriji između Hrvatske i Turske. A neredi se očekuju u Bosni i Hercegovini! Ima to i svoje razloge. Niti jedna reprezentacija Bosne i Hercegovine nekog od popularnih sportova nije nikad ništa postigla. Košarka, odbojka, nogomet a nedavno i rukomet, navijačima Bosne i Hercegovine već desetljeće i pol nudi samo, i isključivo, razočarenja. S druge strane, nad bosanskohercegovačkim sportskim neuspjesima nadvija se sjena sportskih gromada Srbije i Hrvatske. Dio veselja s tih uspjeha uzimaju u etnički Hrvati i Srbi u BiH. Bošnjaci to ne mogu i opstaju uskraćeni sportske euforije. Još teže pada veselje njihovih zemljaka Srba i Hrvata zbog uspjeha susjednih, do nedavno agresorskih zemalja.

navijacimo4.jpg

Slavlje u Mostaru Takva situacija upravo se događa. Ali ovaj put javlja se eventualna utjeha i to u obliku reprezentacije Turske. Ipak, navijanje Bošnjaka za Tursku mnogo je više stvar poznatog bosankog inata nego što je zo zbiljska ljubav prema braći po vjeri. Turska je tako postala sportsko utjelovljenje svega što bi Bosna i Hercegovina trebala biti. A nije. I tako smo došli do apsurda da je najveća šansa za incidentom u Bosni i Hercegovini, zemlji koja ne nastupa na europskom prvenstvu! Za vrijeme utakmice u Beču možda ćemo vidjeti zajedničko navijanje Hrvata i Turaka, ali u BiH je to isključeno. Prije svega zato što na samom stadionu nitko ne zamjeri protivničkim navijačima zašto nose kvadratiće ili zašto nose mjesec i zvijezdu. U Bosni i Hercegovini zamjeri se upravo to. Bošnjaci smatraju da bi domicijelni Hrvati trebali navijati za BiH a ne za Hrvatsku. Hrvati pak smatraju da je navijanje Bošnjaka za Tursku čista provokacija. Zbog ovih nepomirljivih stavova susret u Beču, pored rezultatske, donijet će i sigurnosnu neizvjesnost. Hoće li najveći gubitnik europskog prvenstva biti Bosna i Hercegovina vidjet će se u noći 20. lipnja, nakon završetka nogometne četvrtzavršnice između Hrvatske i Turske.

Ključne riječi: bih, turska, nogometno prvenstvo, mostar
<
Vezane vijesti