sidnikat_biciklista6_copy36393.jpgViše tisuća biciklista odazvalo se jučer pozivu Sindikata biciklista te su prosvjedom zatražili da policija osigura sigurnu biciklističku infrastrukturu nadzorom Grada Zagreba.

Posljednjih mjeseci policija u Zagrebu, ali i u drugim gradovima Hrvatske, provodi akcije kažnjavanja biciklista za prometne prekršaje koji su često apsurdni. Policija primjerice kažnjava na mjestima gdje se biciklistička staza nakratko prekida i slično. S druge strane, kako su upozorili iz Sindikata, MUP ne vrši nadzor nad izgradnjom biciklističke infrastrukture koju izvodi Grad Zagreb, iako su to dužni raditi prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Iz Sindikata su zato jučer organizirali prosvjed koji je počeo okupljanjem ispred sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova u Vukovarskoj 33. Nakon pročitanih zahtjeva policiji od strane organizatora iz Sindikata biciklista prosvjednici se se iz solidarnosti s pješacima pješke uputili prema Zrinjevcu gdje su zahtjeve ponovili i Policijskoj upravi Zagrebačkoj.

Zahtjevi su sljedeći:

• Da policija osigura sigurnu, smislenu i zakonitu biciklističku infrastrukturu putem nadzora i sankcioniranja Grada
• Da policija prestane zloupotrebljavati nelegalne i apsurdne točke za masovno kažnjavanje biciklista, a za koje je odgovoran Grad
• Da policija počne sankcionirati one postupke (svih sudionika) koji stvarno utječu na sigurnost biciklističkog prometa
• Da MUP pokrene izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima bi se unaprijedila sigurnost biciklističkog prometa i potaknuo njegov rast

<
Vezane vijesti