Dok nadnacionalne institucije kroje sudbine europskih građana iza zatvorenih vrata, poslovni lobiji imaju direktan utjecaj na kreiranje zakona, a izabrane članove vlade se zamjenjuje podobnim tehnokratima, skupina lijevih intelektualaca, sindikata i nevladinih organizacija suprotstavlja se takvom razvoju događaja.

Osnovali su Alternativni summit, koji bi  europski projekt trebao vratiti na stazu društvenog i ekološkog napretka.

"Europski vođe, posebice oni iz Komisije, Vijeća za gospodarstvo i financije te Europske centralne banke, koriste trenutnu krizu kako bi nametnuli neoliberalni poredak nasuprot idealu demokratske, socijalne i ekološke Europe. Kažemo 'Dosta!'. Mi više ne prihvaćamo te politike. Oni se podruguju demokraciji, oni su Europu već bacili u posebno tešku ekonomsku krizu. Oni su probudili ksenofobne demone koje je upravo ta Europa trebala izbrisati. Želimo poboljšati europski socijalni model i obraniti narod, a ne banke, korporacije i njihove najveće dioničare", stoji u pozivu za priključenje novonastalom europskom Alternativnom summitu.

Etienne Lebeau: "Moramo izgraditi snažan i sveobuhvatan pokret koji će uvesti alternative kako bismo europski projekt ponovno doveli na stazu demokracije, društvenog i ekološkog napretka"

U jeku jednoglasnog provođenja mjera štednje i nepovratnog mijenjanja društvene situacije u većini europskih država, Altersummit je osmišljen kao prvi korak u vraćanju europskog projekta na stazu istinske demokracije. Iako je tek u svojim začecima, već ga podržava veliki broj europskih sindikata i nevladinih organizacija - od ATTAC-a, internacionalne mreže za globalnu pravdu, preko Odbora za ukidanje duga Trećem svijetu (CADTM) i Transforma!, europske mreže za alternativno promišljanje i politički dijalog. Popisu se za sada pridružilo i dvadeset intelektualaca među kojima su Bernard Stiegler, francuski filozof, Eric Toussaint, predsjednik CADTM-a, Stéphane Hessel, legenda francuskog Pokreta otpora i Tariq Ali, britanski publicist i politički aktivist, a broj potpisnika je u svakodnevnom porastu.

Kako je u razgovoru za H-Alter objasnio Etienne Lebeau, član belgijskog sindikata bijelih ovratnika Centrale Nationale des Employés (CNE), koji je jedan od pokretača inicijative, sama ideja za nastanak Altersummita proizašla je iz rada Europskog socijalnog foruma (ESF). "Budući da je dinamika unutar ESF-a s godinama oslabila, tridesetak sindikata i ostalih socijalnih pokreta odlučilo je ostvariti svojevrsnu reinkarnaciju Foruma. Tako je prije tri godine nastala Zajednička socijalna konferencija (JSC) koja se do sada održala u dva navrata. No kako se više ne nalazimo samo u razdoblju gospodarske krize, već smo postali i svjedoci 'tihe revolucije', kako ju je nazvao José Manuel Barroso, odnosno sustavnog provođenja neoliberalnih politika od strane Europske komisije, imamo osjećaj da je došlo krajnje vrijeme za poduzimanje daljnjih koraka", rekao je Lebeau.

Član sindikata bijelih ovratnika dodao je da će realna opasnost za sve države članice Unije tek uslijediti nakon daljnjeg osnaživanja moći Komisije. "Osim porasta broja zakona koji se tiču fiskalnih pitanja i plaća, većih kazni i povećanja automatizma njihove implementacije, te obavezne primjene tih zakona na osnovnim razinama europskog i nacionalnog zakonodavstva, uskoro ćemo svjedočiti i povećanju ovlasti Komisije koja će moći intervenirati u nacionalne proračune i prije nego što će se o njima raspravljati u nacionalnim parlamentima. Osim toga, postoji i potreba da se građanima Europe, osobito u zemljama poput Njemačke i Belgije, u kojima prevladava mišljenje da je ono što se događa u Grčkoj nešto što se njima ne može dogoditi i što se odvija negdje daleko, ukaže na djelovanje Troike (Europske centralne banke, Europske komisije i MMF-a) te na posljedice provođenja takozvanog euro-liberalizma. Zbog svega toga moramo uz pomoć društvenih, političkih i intelektualnih snaga izgraditi snažan i sveobuhvatan pokret koji će uvesti alternative i osmisliti političke procese, a koji će europski projekt ponovno dovesti na stazu demokracije, društvenog i ekološkog napretka", poručio je Lebeau, koji vjeruje da bi Altersummit zbog intenzivne suradnje među različitim pokretima mogao omogućiti snažniju mobilizaciju europskih sindikata.

Srećko Horvat: "Krajnje je vrijeme da se različiti pokreti, od Indignadosa u Španjolskoj, preko studenata u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, pa sve do radništva u Grčkoj i Rumunjskoj, ujedine i umjesto samo protiv nacionalnih vlada, usmjere i na prave centre moći"

Inicijativi se priključio i hrvatski filozof Srećko Horvat koji se nada da bi udruživanjem organizacija koje se već desetljećima bave pravima radnika, izmjenama zakonodavstva, različitim ekonomskim politikama i pritiscima napokon mogao utemeljiti paneuropski pokret. "Ne mogu govoriti u ime inicijative, ali kako ja to vidim, krajnje je vrijeme da se različiti pokreti, od Indignadosa u Španjolskoj, preko studenata u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, pa sve do radništva u Grčkoj i Rumunjskoj, ujedine i umjesto samo protiv nacionalnih vlada usmjere i na prave centre moći", rekao je Horvat. Na popisu formalnih članova inicijative iz Hrvatske uskoro će se osim Srećka Horvata naći i inicijativa Pravo na grad te Subversive Forum, što je novi naziv za konferenciju Subversive Film Festivala, koja više nije samo teorijski dio festivala, već prije svega društveno-politička platforma koja osim brojnih intelektualaca okuplja i niz spomenutih organizacija.

Kojim će se točno sredstvima članovi Summita služiti za ostvarenje krajnjeg cilja, još uvijek nije poznato. Kako objašnjava Horvat, o daljnjim koracima i akcijama odlučit će se na prvom sastanku inicijative koja će se održati u Bruxellesu krajem ovog mjeseca. Prije samog sastanka održat će se niz različitih radionica i rasprava koje će se fokusirati na ključne probleme današnje Europe - od novih zakona o radu, nestanka socijalne države, pa sve do rasta ksenofobije i radikalne desnice.

occupy.jpg

Budući da se Europa trenutno nalazi u situaciji u kojoj nadnacionalne institucije kroje sudbine europskih građana iza zatvorenih vrata, poslovni lobiji imaju direktan utjecaj na kreiranje zakona, u kojoj se veliki broj članova Europskog parlamenta zbog obavljanja poslova za korporacije i financijske lobije nalazi u sukobu interesa, a izabrane vlade se zamjenjuje s podobnim tehnokratima, sigurno je da članove Altersummita očekuje velik posao. "Neosporno je da nam neće biti lako, ali pokreti kao što su Occupy Wall Street i Indignados udarili su temelje koji omogućuju europskoj ljevici da se napokon suprotstavi fatalizmu", zaključio je Lebeau.

<
Vezane vijesti