Foto: HINAFoto: HINAUoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine danas ujutro pred Starom gradskom vijećnicom prosvjedovali su predstavnici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) tražeći rješavanje problema djece i odgajatelja u gradskim vrtićima, te predstavnici eko-udruga predvođenih udrugom Uzor iz Resnika protiveći se izgradnji spalionice u zagrebačkom naselju Resnik.

Gradske zastupnike prosvjednici su dočekali s transparentima i zviždaljkama. Predsjednica SOMK-a Božica Žilić rekla je novinarima da se pred Gradskom skupštinom okupilo 60-ak prosvjednika jer je na dnevnom redu sjednice točka o stanju u predškolskim ustanovama Zagreba, a dio njih nazočit će i sjednici Gradske skupštine.

Na velikom transparentu koji su istaknuli napisali su slogan svog okupljanja: Za boljitak malih i velikih. Na istaknutim transparentima pisalo je i Iz Uzora su istaknuli kako prosvjedom izražavaju nezadovoljstvo ugradnjom nepostojećeg plana gospodarenja otpadom u Zagrebu u odredbe Generalnog urbanističkog plana (GUP)Tko kupuje nove limuzine, ne može čuti naše istine.

"Okupili smo se kako bi podsjetili zastupnike na odgovornost Grada koju je preuzeo osnivanjem vrtića", istaknula je Žilić. Prosvjednici traže da se pronađe rješenje za smanjenje broja djece u vrtićkim grupama, što nije rješavano od 1983. godine, pa su grupe "pretrpane djecom".

U vrtićkim grupama za djecu od 13 do 18 mjeseci ima više od 20 djece na jednog odgajatelja u jednoj smjeni, a trebalo bi ih biti osmero. U grupi djece od tri godine ih je više od 25, a trebalo bi ih biti 14. Za djecu od pet do šest godina ne postoji vrtićka grupa koja je manja od 30 djece, a trebalo bi ih biti 23.

Sindikalci traže da Grad donese plan i razvoj mreže dječjih vrtića, kako bi se moglo sustavno i planski promišljati kada i gdje se vrtić treba graditi ili proširiti kapacitet. Također ne smatraju opravdanim smanjenje cijene za prehranu djece u vrtićima s nekadašnjih 11, odnosno 13 kuna po djetetu, na devet kuna, jer je pitanje može li se s malo novca djeci osigurati kvalitetne obroke.

Žilić je ustvrdila da odgajatelji moraju kupovati sredstva za rad s djecom, a za što mjesečno od svojih plaća odvajaju 70 do 100 kuna ili se snalaze da sredstva za rad dobiju od roditelja.

Na transparentima dvadesetak prosvjednika protiv spalionice otpada pisalo je: Nisi dobio funkciju da nas vodiš u destrukciju, Zdravlje nema cijenu - Ne spalionici, Gospodin vam krivo zbori, inače vam mulj ne gori, Oko spalionice velika se lova vrti, ne da Mile nikome da je drpi.

Istaknuli su kako prosvjedom izražavaju nezadovoljstvo ugradnjom nepostojećeg plana gospodarenja otpadom u Zagrebu u odredbe Sindikalci traže da Grad donese plan i razvoj mreže dječjih vrtića, kako bi se moglo sustavno i planski promišljati kada i gdje se vrtić treba graditi ili proširiti kapacitetGeneralnog urbanističkog plana (GUP). Smatraju da se u GUP ne može ugrađivati plan gospodarenja otpadom koji je predviđao izgradnju spalionice u Resniku.

Kažu da se već 12 godina pitaju zašto gradonačelnik Milan Bandić uporno predlaže izgradnju spalionice u okviru centra za gospodarenje otpadom i koji su njegovi motivi za to. Najavili su da će nastojati svim pravnim sredstvima srušiti odredbe GUP-a, jer je ovakav GUP nezakonit.

Na sjednici Gradske skupštine zastupnicima su podijeljeni jelovnici gradskih dječjih vrtića i priopćenja koje je potpisalo sedam pročelnica i predsjednica sekcija i udruga odgajatelja, predškolskih pedagoga, psihologa, logopeda, edukacijskih rehabilitatora, te stručnog društva medicinskih sestara dječjih vrtića, među ostalim i predsjednica Udruge ravnatelja predškolskih ustanova Grada Zagreba Mira Božić.

U priopćenju se navodi da Grad Zagreb, unatoč recesiji, ulaže značajna sredstva za održavanje optimalnog stanja u predškolskom odgoju i obrazovanju i zadovoljavanju potreba djece i roditelja, koji su u velikom broju zadovoljni iznad prosjeka većine hrvatskih gradova.

Ključne riječi: djeca, Uzor, spalionica, SOMK
<
Vezane vijesti