Nakon što je objavljeno kako je rovinjska Adris grupa financijski poduprla Agrokor u kupnji slovenskog Mercatora, Adris se spominje i kao ozbiljan interesent za kupnju riječkog Novog lista u vlasništvu Diokija

Prema neslužbenim informacijama, Adris je čak zainteresiran za preuzimanje Dioki grupe, koja je u nezavidnoj financijskoj, ali i upravljačkoj situaciji jer je vlasnik Diokija, Robert Ježić, već mjesecima u pritvoru i pod istragom zbog malverzacija s kupnjom struje u koje je bio upleten zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

Na naš upit o prodaji Novog lista, iz Diokija su odgovorili kako su donijeli načelnu odluku o prodaji neoperativne imovine. To je u skladu s najavama iz Ježićeve kompanije da će se Dioki koncentrirati isključivo na temeljni biznis, a to je proizvodnja polimera. Ježić je većinski paket Novog lista kupio 2008. godine za 28 milijuna eura. Danas je financijska slika i riječkog dnevnika i petrokemijske tvrtke znatno lošija nego prije tri godine.

Diokiju nasušno treba svjež novac, a prodajom Novog lista sanirao bi se dio dugova. Prošlu je godinu Dioki završio sa 239,15 milijuna kuna gubitka, što je 50 posto više od gubitka iz 2009. koji je iznosio 159,02 milijuna kuna. Za dovršetak PVC postrojenja u Dini na Krku Ježićevoj kompaniji treba kredit Europske investicijske banke u iznosu od 34 milijuna eura, za kojeg je zatraženo i jamstvo Vlade prema modelu B. Kroz investiciju na Krku Diokiju se stvorio i dug dobavljačima opreme od čak 116 milijuna kuna, koji tvrtka nema otkuda vratiti.

O eventualnim ponudama za dubinsko snimanje Novog lista u Diokiju ne žele govoriti. Međutim, Adris, navodno, već radi due diligence riječkog dnevnika.

Na naš upit o interesu za ulaganja u Novi list i Dioki iz Adris grupe su odgovorili da tu nema novih činjenica, a spekulacije tvrtka, poručili su, ne komentira.

Adrisov interes za medije, pogotovo za regionalno blizak i utjecajan Novi list, sasvim je logičan. Adris je jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koje su financijski stabilne i otvorene za ulaganja koja nisu isključivo vezana uz njihovo osnovno poslovanje. Novi list pak, premda financijski oslabljen i pred restrukturiranjem, još uvijek drži solidan dio medijskog prostora s tiražom oko 27 tisuća primjeraka.

Već prije nekoliko godina Adris se opredijelio za investicije vezane uz proizvodnju hrane i turizam. Njegov hotelski lanac Maistra postao je jedna od vodećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Proizvođač cigareta upustio se i u uzgoj ribe, a u brend Cromaris dosad je uloženo oko 15 milijuna eura. Adris je većinski vlasnik i maloprodajnog lanca iNovine te suvlasnik Tiska s Agrokorom.

„Ne krijemo da unatoč krizi imamo ambicija za proširenje postojećih i ulazak u nove djelatnosti. Kad govorimo o konkretnim ulaganjima, vizija je Adris grupe proširiti se na održiv način, sami ili sa strateškim partnerima, na nova područja aktivnosti i tržišta", izjavio je krajem prošle godine Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe.

Adris grupa 2009. godinu završila je s pola milijarde kuna dobiti. Za investicije, procjenjuje se, raspolaže s između 1,6 i dvije milijarde kuna. Potkraj 2010. Adris je počeo razgovarati s predstavnicima Vlade o mogućnosti da se taj novac investira u Hrvatskoj, bilo kupnjom udjela u tvrtkama u državnom vlasništvu, bilo ulaganjem u energetski sektor. Čelnici Adrisa tada su Vladu izvijestili kako su spremni taj novac investirati u projekte u energetici, kao što je gradnja novog bloka u termoelektrani Plomin, investiciju procjenjuju na 800 milijuna eura. Ulaganje u gradnju novih energetskih objekata i infrastrukture Adrisu bi dugoročno omogućilo stabilne prihode i profit.

Naime, temeljni biznis Adrisa, onaj duhanski, bit će pod sve većim pritiskom zbog zabrane pušenja, sve većih nameta te daljnjeg otvaranja tržišta, što će se pokazati problematičnim pogotovo s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Istraživanja pokazuju da postotak pušača u razvijenim zemljama konstantno pada. Ako se takav trend nastavi, do 2050. većina duhanskih tržišta u razvijenom svijetu mogla bi se ugasiti. Predviđa se da će cijena cigareta rasti, a to će osiguravati dobit duhanskoj industriji otprilike do 2020. godine.

Adris grupa, smatraju upućeni, neće odustati od svog core businessa, ali će ga razvijati na novim tržištima koja su puno perspektivnija od europskog po pitanju dugoročnog korištenja duhanskih proizvoda. Jedno od njih je iransko, gdje Adris u suradnji s kompanijom Iranian Tobacco ulaže 30 milijuna eura u gradnju nove tvornice cigareta, koja bi trebala početi raditi krajem ove godine. Ta tvornica, kapaciteta 6,5 milijardi cigareta godišnje, trebala bi rovinjskoj tvrtki omogućiti dugoročno ostvarivanje prihoda na tržištu jugozapadne Azije. Očekuje se da će to tržište i dalje rasti te da vjerojatno još desetljećima neće biti ugroženo antipušačkim zakonima.

Ključne riječi: Novi list, Dioki, Agrokor
<
Vezane vijesti