Kultura

proslost_je_otkazana_buducnost_je_nepovratna_vizual_izlozbe.jpg

Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna

Nakon privremene obustave svih planiranih javnih događanja, udruga Drugo more u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28, Rijeka, prvi kat) otvara novu izložbu, naziva Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna. Riječ je o filmskom projektu u nastajanju nagrađivanog bečkog umjetnika Olivera Resslera, koji od 2016. godine aktivno prati napore globalnog klimatskog pokreta u rušenju ekonomskog sustava koji je u velikoj mjeri ovisan o fosilnim gorivima. Izložba će se otvoriti 19. svibnja u 18 sati i taj dan ostati otvorena do 20 sati. Izložbu možete pogledati do 6. lipnja.
bergman_tuskanac.jpg

Online retrospektiva Ingmara Bergmana

Kino Tuškanac donosi veliku online retrospektivu Ingmara Bergmana, najistaknutijeg švedskog redatelja i jedne od ključnih osobnosti svjetskog filma uopće. Retrospektiva započinje u ponedjeljak, 18. svibnja, u 20 sati kada kino Tuškanac online prikazuje remek-djelo Persona (1966), jedan od najuspjelijih filmova Ingmara Bergmana i jedno od ključnih ostvarenja modernizma koje se redovito nalazi na listama najboljih i najvažnijih filmova svih vremena.
monsterclasshusman.jpg

Monsterclass s Anom Hušman

Gošća Monsterclassa koji se održava u petak, 15. svibnja, u 20 h je redateljica Ana Hušman. Razgovor će se održati online, a moći će mu se pristupiti preko FB stranice Kinokluba Zagreb.
logo_ckim_online.jpg

Online programi CKIM-a

Centar za kulturu i informacije Maksimir u situaciji nastaloj zbog pandemije virusa odlučio je svoje programe i dalje provoditi, ali online. U njima možete sudjelovati aktivno ili ih razgledati vizualno.
Foto: N. Božić

Šetnja: Moderna Dubrava

Prvu ovogodišnju Motel Trogir šetnju za javnost uz stručno vodstvo, vodit će arhitekti i urbanist Nikša Božić koji će nas provesti modernističkim nasljeđem planiranih urbanih prostora zagrebačke Dubrave. Šetnja će se održati u subotu, 23. svibnja, s početkom u 10 sati na tramvajskoj stanici Kapucinska (do koje se može doći tramvajskim linijama 4, 7 i 11, a u blizini je i javni parking).
vizual_volimdokumentarce.net.jpeg

Filmovi Madsa Brüggera i Huberta Saupera na Dokukino online

Restart i Dokukino online u vikend pred nama ulaze s novom dozom uzbudljivih, kritički nastrojenih dokumentaraca, ovoga puta s filmovima Madsa Brüggera i Huberta Saupera, poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta. U sklopu programa na platformi volimdokumentarce.net besplatno ili uz popust dostupna su tri kultna politička dokumentarca koji upozoravaju da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao.
siva_arhiva_izvan_kadra.jpg

Siva arhiva - izvan kadra

Autonomni kulturni centar kroz program galerije Siva poziva vas da pogledate prvu u ciklusu online izložbi, Siva arhiva – izvan kadra, od danas aktualnu na Facebook stranici galerije Siva.