zzss_vizual.jpgSkribonauti ove godine organiziraju 6. izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar koji se po prvi put održava na dvije lokacije - u Splitu i na otoku Biševo, od 23. do 25. kolovoza.

Šesto izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar ovog se ljeta prvi put održava na dvije lokacije. Festival se tako iz Splita seli na otok Biševo u sklopu inicijative oživljavanja najudaljenijeg naseljenog pučinskog otoka i prvog predstavljanja buduće rezidencije za pisce i spisateljice koja se na otoku pokreće. 

Festival otvaramo uličnom akcijom koja će kroz poeziju podsjetiti na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare, knjižare Morpurgo te nemarnog odnosa prema kulturi i staroj gradskoj jezgri. Želja nam je kao i prošle godine knjižaru Morpurgo učiniti mjestom knjige i književnosti barem na jedan dan.

rezidencija_likovna_2018.jpg

U suradnji s Marvlvs književnim i jazz barom, u petak 24.8. u 19 sati, ugostit ćemo dvije dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike/kinje, novopečenu dobitnicu Mariju Deajnović i iskusnu Irenu Delonga Nešić, kroz koncept unakrsnog intervjua u sklopu kojeg ćemo se imati prilike upoznati s njihovom poezijom, mogućnostima koje najveća pjesnička nagrada otvara te onima koje bi možda mogla otvarati.

Za kraj festivala selimo se na otok Biševo, u mjesto Poje gdje ćemo u subotu, 25.8. u 18:30. održati program nazvan Čitanje moru u kojem sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija Dejanović i Marija Rakić Mimica. Riječ je o čitanju u javnom prostoru na lokalitetu buduće rezidencije za pisce i spisateljice. Cilj ovog događaja je upoznati malobrojne stanovnike otoka s rezidencijalnim programom za pisce i spisateljice, a samu rezidenciju po prvi put predstaviti javnosti. Valja napomenuti da se ovaj događaj i cijeli budući rezidencijalni program odvija u suradnji s inicijativom Biševo Island Artist Reisdency koje u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti već dvije godine uspješno na ugošćuje likovne umjetnike/ice na otoku.

Ove godine nudimo, dakle, nešto staro, nešto novo, red akcije, red poezije, red proze, malo mora, puno književnosti - sve s ciljem stvaranja programa koji je svjestan prostora u kojem se odvija, koji nudi sadržaje koji propituju književnost u različitim kontekstima, ali prije svega nudi prostor za uživanje u istraživanju novih mogućnosti u spoju kulture i društvenog angažmana.