srpanjbezplastike_za_webpost.pngZelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, petu godinu zaredom poziva vas da se pridružite kampanji “Srpanj bez plastike”.

Cilj kampanje je potaknuti građane i građanke da se okrenu ponovnoj uporabi kao rješenju za zagađenje jednokratnom plastikom, a donositelje odluka na kreiranje politika koje će omogućiti brži razvoj sustava za ponovnu uporabu i otvaranje novih, zelenih radnih mjesta.  

Nakon pet godina kampanja za smanjenje jednokratne plastike, i ove godine nastavljamo sa zagovaračkim i edukativnim aktivnostima kojima obilježavamo globalnu borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom. Iako trenutno očekujemo prvi mali pomak u zakonodavstvu, izazovi i pitanja koji su pred nama bili prije pet godina ostaju isti - kako i čime zamijeniti ovisnost društva o jednokratnoj plastici, kako to ostvariti i kojim putem krenuti? 

Kampanja se odvija u okviru nacionalne kampanje “Zajedno bez plastike” koju Zelena akcija provodi u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i održivog razvoja SUNCE, kao i u okviru europske kampanje #WeChooseReuse u suradnji s pokretom Break Free From Plastic

Problematiku korištenja jednokratne plastike tematizirat ćemo atraktivnim performansom koji će se održati u četvrtak 1.7. povodom početka obilježavanja kampanje “Srpanj bez plastike”.  Performansom ćemo pozvati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da bude što ambicioznije te da ne propusti priliku da Hrvatska kao država članica EU postane primjer uspješnih mjera za postizanje ciljeva EU Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

U suradnji s Art Park Zagreb, 13. srpnja s početkom u 17 sati, ćemo u parku Ribnjak održati niz edukativnih aktivnosti za građane i građanke s ciljem promocije sustava za ponovnu uporabu kao odgovora na zagađenje jednokratnom plastikom. Edukativne aktivnosti uključuju postavljanje izložbe SINGLE USE VS. REUSE, edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama te projekciju filmova Priča o plastici / Story of Plastic”, 4’ i Naše more smeća / Notre Mer de Déchets, 26′. Nakon toga slijedi kratki razgovor o tome gdje stoji Hrvatska po pitanju borbe protiv zagađenja plastikom.

PROGRAM KAMPANJE "SRPANJ BEZ PLASTIKE"  
 
ČETVRTAK (1.7.2021.)
/ Performans i konferencija za medije / Trg Bana Jelačića / 9:00

/ Informativni štand: Time's up, REUSE your cup / Park Zrinjevac / 18:00 - 20:00

 

UTORAK (13.7.2021.)
/ Izložba - “SINGLE-USE VS. REUSE” / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 17:00 - 23:00

/ Edukativni kviz o jednokratnoj plastici s vrijednim nagradama (prijave timova do 12.7.) / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 19:00 - 20:30

/ Projekcija filma “Priča o plastici” 4' i “Naše more smeća” 26' / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 21:15 - 21:45

/ Razgovor "Jednokratna plastika u RH" / Art Park Zagreb - Park Ribnjak / 21:45 - 22:15