6eaeacff_937f_4024_9cce_3fa84635bddd.jpgU srijedu, 9. prosinca, s početkom u 20 sati, u Kinu Europa (Varšavska 3) održat će se zagrebačka kino-premijera filma Sklonište (L'Abri) u sklopu posljednje simultane projekcije projekta Dokuvizija. Projekcija se održava u sklopu Human Rights Film Festivala te je ulaz besplatan.

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće. Svake večeri, pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću.

Ujedno, ovom projekcijom zatvaramo i ovogodišnju Dokuviziju, program simultanih projekcija kreativnih dokumentaraca u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Skopju i Ljubljani uz live streaming razgovora s gostom nakon projekcije u svim partnerskim kinima, a lokalna publika iz svih gradova može se uključiti sa svojim pitanjima. Program organizira Balkan Documentary Distribution Network, čiji je Restart partner.

40b07c86_9e7f_4a4b_84ef_f6111383438e.jpg

Domaćin zadnje ovogodišnje Dokuvizije je Zagreb, a nakon projekcije filma, na temu emigrantske krize razgovarat ćemo s glavnim protagonistom filma José Mirandom, jednim od zaposlenika skloništa u švicarskoj Lausanni; Princom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil, a razgovor će moderirati novinar i fotograf Davor Konjikušić, koji je svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom Slijepa pjega skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj. Partner filma je Centar za mirovne studije.

Film Sklonište osvojio je posebno priznanje nezavisnog žirija na Filmskom festivalu u Locarnu te Gran Prix de la Ville d'Amiens na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, u Francuskoj, kao i nekoliko drugih međunarodnih nagrada.