Foto: prtscr ytbFoto: prtscr ytb"Izgradnja spomeničkog kompleksa 72. bojne Vojne policije u Splitu nije izraz počasti i sjećanja na njene pripadnike, već predstavlja sramotan čin dodatnog iživljavanja nad svim žrtvama koje su mučene i ubijene u Vojno istražnom centru Lora", priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava i najoštrije osudili izjave ministra Zlatka Hasanbegovića kojima podržava podizanje spomenika.

Podsjetimo, Komisija za imena ulica, trgova i spomenika Gradskog vijeća Splita donijela je 19. travnja jednoglasnu odluku za podizanjem spomen-obilježja pripadnicima 72. bojne Vojne policije ispred bivšeg Vojno-istražnog centra Lora. Kako ističu predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko puta su apelirali da se događaje iz Lore najoštrije osudi, a odluku Komisije odbaci. Splitsko Gradsko vijeće je učinilo upravo suprotno te je na sjednici izglasalo slaganje s odlukom Komisije.

Iz Inicijative posebno problematičnim smatraju što ministar Zlatko Hasanbegović, kao član Vlade u posjetu Splitu 19. svibnja, nije osudioIzgradnja ovog spomeničkog kompleksa nije izraz počasti i sjećanja na pripadnike 72. bojne već predstavlja sramotan čin dodatnog iživljavanja nad svim žrtvama koje su mučene i ubijene u Vojno istražnom centru Lora zločine počinjene u Lori čime je praktički podržao društveni zaborav na jedna od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se dogodila na području Hrvatske. Smatraju kako Hasanbegovićev nastup pokazuje načine na koje najviše instance državne vlasti ignoriraju sudski utvrđene činjenice o zločinima koje su pripadnici 72. bojne sustavno činili i podržavaju postavljanje spomenika nedaleko od mjesta na kojem su se takva kršenja ljudskih prava događala.

"Izgradnja ovog spomeničkog kompleksa nije izraz počasti i sjećanja na pripadnike 72. bojne već predstavlja sramotan čin dodatnog iživljavanja nad svim žrtvama koje su mučene i ubijene u Vojno istražnom centru Lora“, navode iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Podsjećaju kako je presuda Županijskog suda u Splitu iz 2006. godine utvrdila kako su '"Tomislav Duić, kao zapovjednik Vojno-istražnog centra u sastavu 72. bojne Vojne policije, u naravi Vojnog zatvora Lora u Splitu, a Tonči Vrkić u svojstvu njegovog zamjenika, zatim Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić kao pripadnici interventnog voda 72. bojne Vojne policije, te Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić kao stražari u navedenom Vojnom zatvoru Lora, u kojemu su pored ratnih zarobljenika bili protupravno zatočeni i civili, uglavnom srpske nacionalnosti, (…) dopuštali drugim vojnim i civilnim osobama da se prema zatočenim civilima ponašaju vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, i osobito ih ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, sve do usmrćenja nekih od njih, te i sami u tome sudjelovali".  

"Postavljanje spomen obilježja postrojbi čiji su članovi vršili najgora zvjerstva nad nedužnim ljudima upravo ispred kompleksa u kojem se to odvijalo predstavlja degutantan anticivilizacijski čin slavljenja i veličanja najtežih zločina i kršenja ljudskih prava, koji su ministar i gradski vijećnici bezrezervno podržali. Pripadnici 72. bojne vršeći zločine i kršeći ljudska prava ratnih zarobljenika i civila zaslužni su za jedno od Hasanbegović, kao član Vlade u posjetu Splitu 19. svibnja, nije osudio zločine počinjene u Lori čime je praktički podržao društveni zaborav na jedna od najtežih kršenja ljudskih prava koja su se dogodila na području Hrvatskenajmračnijih razdoblja hrvatske suvremene povijesti koje treba najoštrije osuditi, a najmanje veličati podizanjem spomen područja koje se cinično ruga svim žrtvama logora Lora", navode iz Inicijative mladih za ljudska prava te ističu kako se 72. bojna nikada nije ogradila od zločina koje su činili njeni pripadnici čime i dalje prešutno podržava zločine iz Lore.

Predstavnici Inicijative  naglašavaju kako se ovakvim načinom memorijalizacije prezentira amnestiranje zločina, lažno sjećanje i podržavanje društvenog zaborava na događaje koji su obilježili Split ranih devedesetih godina.

"Vrijednosti koje ovakav čin institucionalizirane memorije šalje svim mladim i nadolazećim generacijama su u potpunoj suprotnosti s poštivanjem ljudskih prava, građanskih vrijednosti, kulturom, očuvanjem i uspostavom mira te nastojanjem osiguranja neponavljanja društvenih sukoba. S obzirom na to da im narav dužnosti koje obnaša ministar kulture, kao i gradski vijećnici Grada Splita daje mogućnost da utječu na odnos javnosti prema događajima iz nedavne prošlosti, svojim nedavnim izjavama i odlukama najviše instance vlasti RH i vlasti Grada Splita su iznevjerile generacije koje dolaze, jer umjesto da zagovaraju istinu jasno utvrđenim činjenicama o najgorim kršenjima ljudskih prava u gradu Splitu, oni su podržali relativizaciju zločina i zaborav", zaključuju u priopćenju iz Inicijative.

aem_copy14820.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti