U PP Telašćica, foto: Darko MihalićU PP Telašćica, foto: Darko MihalićNa Svjetski dan ribarstva divne vijesti na domaćem terenu! Stupio je na snagu novi Pravilnik o obavljanju ribolova u zaštićenim područjima, posebnim staništima i područjima s posebnom regulacijom ribolova za parkove prirode Telašćica i Lastovo. 

Pravilnikom smo dobili zone bez ribolova na Telašćicitakozvane "no-take“ zone, koje su donesene u suradnji s ribarima kao i cijeli niz drugih mjera koje smanjuju ribolovni napor u našim morskim parkovima prirode. 

"Ovo je velika pobjeda jer smo prvi put u Hrvatskoj donijeli zone bez ribolova u suradnji s ribarima koji su na mjere pristali, a neke od njih su i sami predložili, kako bi se očuvao resurs od kojeg žive. Pravilnik je donesen na pravi način, kroz suradnju državnih institucija, lokalnih ribara i njihovih udruga te udruga koje se bave zaštitom Jadrana. Ovo je zbilja presedan i nadam se samo prvi takav slučaj, posebice kad se pokažu učinci ovakvih mjera na obnovu ribljeg fonda“, naglasio je Mosor Prvan iz WWF Adrije. 

Uloga Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) u ovom procesu bila je diplomatska – sve strane dovesti do konsenzusa oko mjera koje se nisu mogle dogovoriti već niz godina iako se radi o zaštićenim područjima.  Dosadašnja praksa je pokazala da se ništa ne može napraviti samo odozgo, donošenjem  jednostrane  odluke na administrativnoj razini jer onda ribari ne drže do toga i samo se produbljuje sukob. Velik je ovo korak za očuvanje Jadrana iza kojeg stoje godine rada kako bi se stvorili uvjeti za zajedničko upravljanje.

"Prije svega je stvar izgradnje povjerenja. Svi misle da onaj drugi ima figu u džepu, pa na kraju ne vjeruje ni ribar ribaru, da ne govorimo o odnosu ribara i institucija. Međutim, malo po malo, stvari se popravljaju i dogovorili smo Pravilnik koji nije savršen niti su svi apsolutno zadovoljni s njim, ali on je plod konsenzusa i dobar početak“, dodaje Prvan. 

Ponosno možemo reći kako imamo domaći primjer rezultata zajedničkog upravljanja, jednog od prvih na Mediteranu i malobrojnih na svijetu uopće.  WWF još jednom zahvaljuje svima koji su bili spremni primiti ispruženu ruku, neki čak i uz osudu svojih sredina; ribarima, Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Službi za zaštićena područja pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, javnim ustanovama za upravljanje parkovima prirode Lastovsko otočje i Telašćica, Udruzi Sunce, te Cehu ribara pri obrtničkoj komori. 

"Idemo dalje prema zdravijem Jadranu i održivijem ribarstvu koje doprinosi boljem i kvalitetnijem životu ribara i obalnih zajednica.  Ovo je uspjeh, ali isto tako i samo početak. Još je puno posla pred nama u izgradnji povjerenja i učinkovitog očuvanja Jadrana“, zaključio je Prvan.  

Što je dopušteno raditi u zaštićenim područjima možete pročitati u Pravilniku.

Ključne riječi: WWF, ribarstvo, ribarenje, wwf adria
<
Vezane vijesti