Foto: PrtscFoto: PrtscKako ne biste morali klikati na šarolike portale desnog spektra (kojima čitanosti ionako ne nedostaje), donosimo vam najzanimljivije izvještaje, vijesti i reportaže iz proteklog tjedna s portala Narod.hr, Bitno.net, Direktno.hr i Priznajem.hr.

Kako ne biste morali klikati na šarolike portale desnog spektra (kojima čitanosti ionako ne nedostaje), donosimo vam najzanimljivije izvještaje, vijesti i reportaže iz proteklog tjedna.

Kršćansko umrežavanje na Sveučilištu

U nedjelju je u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu svečano otvorena Forum+ nacionalna konferencija koja okuplja mlade iz cijele Hrvatske s ciljem umrežavanja i poticanja na društvenu angažiranost protkanu kršćanskim vrednotama. Narod.hr, jedan od (naj)čitanijih portala u Hrvatskoj, izvještava kako se okupljenim sudionicima i gostima najprije obratio Matej Pavić, predsjednik udruge Forum+ Hrvatska.Od novih kršćanskih konferencija i umrežavanja, promocija knjiga "za život", savjeta kako biti ponizna žena, do stručnog nagrađivanja i antimigrantske retorike

Među uzvanicima bili su Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, u čijim će se prostorima i održati konferencija, Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Ivana Ćuković- Bagić i Mirjana Hruškar, prorektorice Sveučilišta u Zagrebu, Jakov Sedlar, posebni savjetnik rektora za kulturu, Ivan Bota, predstavnik Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva za demografiju, socijalnu politiku i mlade, vlč. Anđelko Katanec, delegat uzoritog kardinala Josipa Bozanića, Stipo Zeba, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba te Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu.

Kako se ističe na njihovoj stranici, cilj inicijative Forum+ je informirati mlade i aktivne katolike laike o važnosti društvenog aktivizma, pružiti im inicijalna znanja o područjima u kojima su potrebni, i umrežiti ih na nacionalnoj razini. Pod organizacijskom palicom F+HR-a, ovogodišnji se F+17, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, održava na Sveučilištu u Zagrebu od 24. rujna do 1. listopada.  Neki od predavača na ovogodišnjoj konferenciji su Stjepan Šterc, Igor Kanižaj, Marijana Petir, Vladimir Lončarević, Ivana Marić, Damir Stojić, Predrag Šustar, Andrej Grubišić, Danijel Labaš i Slaven Dobrović.

Foto: Forum + Facebook Foto: Forum + Facebook

Slušaj majko moju pjesmu

Iz rubrike Dom i obitelj Narod.hr-a ovaj tjedan izdvajamo objavu Što neke majke kažu svojim kćerima kad se udaju? u kojoj se prenosi priča jedne Facebook korisnice koja govori ovako:Nedjelja je, izgleda, bila prepuna događanja. Osim otvaranja Forum+ konferencije, u zagrebačkoj Kinoteci održana je promocija knjige 40 Dana za život – Izvanredna i nevjerojatna svjedočanstva o snazi molitve, autora Davida Bereita i Shawna Carneya

„Neke mame na ulasku u novi život, brak, kažu kćerima kako su najbolje i najpametnije na svijetu, kako se ne smiju dati tlačiti od nikoga. Nije potreba trpiti. Čim zagusti ajde ti ćerce za svojim poslom. Nije danas potreba durati jad… Neke drugačije mame blagoslivljaju svoje kćeri kad ulaze u brak i govore im kako im je Bog dao milost u pravom izabraniku za muža i u njegovoj čestitoj obitelji. Kako bi trebale Bogu zahvaljivati na tom daru i uz Njegovu pomoć živjeti novi život.

Usput, kažu svojoj kćeri da bude manja od makova zrna, da se sklanja kako o nju nikad nitko ne bi zapeo. Kaže joj: trpi kćeri nepravednost bit će je i moli za pravednost. Svekrvu poštivaj bolje nego mene i istrpi da ti i orase tuče na glavi, isplatit će ti se. Znade i crni đavao koji je čovjek dobar i ne može mu ništa, budi dobra. Ne odgovaraj na svaku. Meni se radije potuži. Ne ogovaraj svoje nikome ni da su najgori na svijetu. Podnosi im mane, jedino ćeš ih tako voljeti. I ako treba za njih i nas zaboraviti, zaboravi nas, mi tebe nikad nećemo. I moli ćeri Boga, moli..ali stalno. Eto, ovako je govorila moja mater drugačija od ostalih, kad me opremala za svatove. Umrla je u 59, godini života tiho kako je i živjela. Rodila je nas troje. Kroz život je gazila više bolesna nego zdrava, ali nije legla ni kad je morala.“

Obratite pažnju na "Nije legla ni kad je morala" – posebno upečatljiv završetak nad kojim suze puštaju brojni komentatori, jer to je poruka nad porukama, sve što žele čuti sve patnice i ponizne žene na smrtnoj postelji. Više neće ni dobiti, uostalom.

(Koliko) još dana za život

Nedjelja je, izgleda, bila prepuna događanja. Osim otvaranja Forum+ konferencije, u zagrebačkoj Kinoteci održana je promocija knjige 40 Dana za život – Izvanredna i nevjerojatna svjedočanstva o snazi molitve, autora Davida Bereita i Shawna Carneya.

Kako prenosi Bitno.net, Don Damir Stojić, koji je uz Antu Čakljušića bio jedan od predstavljača knjige, opisao ju je na sljedeći način: "Ova je knjiga hrana za one koji brane život i nerođene. Nevjerojatna svjedočanstva su dokaz da molitva može nadvladati bilo koje zlo. Ako se pitate što možete učiniti da štitite život, ova je knjiga upravo za vas". Knjiga je istoga dana predstavljena i u Križevcima u 20 sati u crkvi sv. Ane, a tijekom kampanje, promocije će se održati i u svim ostalim gradovima sudionicima inicijative. U kategoriji portala najboljim je proglašen upravo novinar portala Direktno.hr Darko Markušić, koji je prošle godine također nagrađen, od strane stručne paraudruge Hrvatskih novinara i publicista (HNIP).

Nasreću, nisu samo obiteljaši aktivni, pa ovdje valja dodati kako će u četvrtak, 28. rujna u 18 sati na Cvjetnom trgu, Platforma za reproduktivna prava tražiti ne samo siguran i legalan, već svima dostupan i besplatan pobačaj.

Odnosi s javnošću umjesto novinarstva

Direktno.hr ovaj tjedan donosi jednu slavodobitnu vijest – njihovi su novinari prepoznati od strane struke (je li "struka" novinarska ili PR-ovska, i zašto je razlika bitna, pitanje je kojim se valja baviti u nekim zasebnim tekstovima). Agencija za mjerenje učinaka komunikacije MediaNet, koja je nedavno proslavila 20 godina poslovanja, na Weekend Media Festivalu koji se održava u Rovinju proglasila je tako najbolje hrvatske novinare. U kategoriji portala najboljim je proglašen upravo novinar portala Direktno.hr Darko Markušić, koji je prošle godine također nagrađen, od strane stručne paraudruge Hrvatskih novinara i publicista (HNIP).

Pobjednike je birao 151 stručnjak iz sektora odnosa s javnošću i korporativnih komunikacija najvećih hrvatskih organizacija te članovi Hrvatske udruge za odnose s javnošću, studenti i profesori odnosa s javnošću i novinarstva hrvatskih sveučilišta. Stav struke MediaNet je dobio online anketom na uzorku od 151 člana HUOJ-a te komunikacijskih stručnjaka, dok se stav građana istraživao telefonskom anketom koja je provedena u rujnu na uzorku od 1 019 ispitanika. Kolumnist i suradnik Direktno.hr-a, Tihomir Dujmović, uvršten je pak u top 15 najpopularnijih novinara Hrvatske.

Komentirajući uspjeh novinara Direktno.hr-a, Božo Skoko je rekao: "Nakon početnih uhodavanja, portal je doživio kvalitetnu profilaciju, ne krijući svoje konzervativne vrijednosti te je ostvario značajan napredak u sadržajnom i vizualnom smislu... Ovo je portal koji otvara teme o kojima se drugdje malo govori, ne zadovoljava se nametnutim stajalištima i neupitnim istinama te veličinama. Direktno propituje našu društvenu i političku stvarnost te često postaje glas one tihe hrvatske većine, koja nije glasna u medijima, ali često iznenadi na izborima i referendumima. Svojom pojavom, portal Direktno donekle je uravnotežio našu medijsku ponudu". Tko o čemu, Božo Skoko o tihoj većini i ravnoteži.

Ovdje valja staviti jednu zanimljivu fusnotu s Weekend Media Festivala – na festivalu je održano više okruglih stolova, a na jednom od njih raspravljalo se o trendovima u PR industriji. Dva glavna trenda koja prevladavaju u PR industriji, objasnila je tom prilikom Aleksandra Kolarić, su "dominacija žena, što dugoročno može dovesti do banaliziranja struke, te velika centralizacija koja onemogućuje PR agencijama iz drugih hrvatskih gradova da se probiju na tržište".

Kako je moguće da Aleksandra Kolarić izjavljuje da bi dominacija žena mogla dovesti do banalizacije ikoje struke, pa tako i PR-a? Čime to točno žene doprinose banalizaciji i bi li se ikada takva tvrdnja mogla iznijeti za neku "mušku" struku? Zapitajmo se.

"Ne želimo migrante"

Priznajem.hr donosi priču iz Spačve, gdje bi mogli biti premješteni tražitelji azila dok se preuređuje Hotel Porin u Zagrebu. Protiv segregirajućeg Kako je moguće da Aleksandra Kolarić izjavljuje da bi dominacija žena mogla dovesti do banalizacije ikoje struke, pa tako i PR-a? Čime to točno žene doprinose banalizaciji i bi li se ikada takva tvrdnja mogla iznijeti za neku "mušku" struku? premještanja nedavno su reagirale i organizacije civilnog društva koje rade s tražiteljima azila, jer je lokacija u Spačvi udaljena od sadržaja nužnih za integraciju. Ali to nije perspektiva kojom se bave na Priznajem.hr. Iz Spačve je poruka jasna, ističe se u tekstu – ne želimo migrante.

U članku tako stoji: "'To svakako treba spriječiti. Svi vidimo što se događa, napadaju žene i djecu po ulicama. Ne želimo da se tako nešto i nama događa i da se zaključavamo ili bojimo izaći na ulicu. Neka ih smjeste negdje drugdje, što se tiče mene, mogu i u Sabor'– riječi su Đurđe Jozinović. Ona tvrdi da će svi mještani Lipovca biti protiv takve odluke jer su, kako je rekla, svi svjesni što ona donosi. Prema njezinu mišljenju sljedeći korak bit će useljavanje u prazne kuće mještana što će onda značiti i odlazak domaćeg stanovništva. Načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević o planu preseljenja migranata na područje svoje općine doznao je iz medija".

Toliko od prošlog tjedna – od novih kršćanskih konferencija i umrežavanja, promocija knjiga "za život", savjeta kako biti ponizna žena, do stručnog nagrađivanja i antimigrantske retorike.

Dodatak (podaci iz rujna 2017.):
Narod.hr je 23. najposjećenija stranica u Hrvatskoj.
Direktno.hr je 108. najposjećenija stranica u Hrvatskoj.
Bitno.net je 295. najposjećenija stranica u Hrvatskoj.
Priznajem.hr je 298. najposjećenija stranica u Hrvatskoj.

 

logo_projekt_copy36251.jpg
Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso za projekt European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske komisije.
<
Vezane vijesti