ener_zadruga_cres.jpgCilj zadruge je provedba energetske tranzicije Cresko-Lošinjskog arhipelaga.

Veliki je ovo dan za otoke Cres i Lošinj te otočane i otočne dionike koji zajedno rade u smjeru energetske tranzicije pokrenute prije dvije godine izradom strategije za prelazak na čistu energiju, priopćeno je povodom osnivanja energetske zadruge Apsyrtidies u petak u gradu Cresu.

Predvođeni inicijativom otočne razvojne agencije OTRA i voditelja Uga Toića te uz stručnu podršku Pokreta Otoka osnivanje energetske zadruge temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika - predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana. Osnivačku skupštinu zadruge otvorio je Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa te utvrdio da je osnivanju pristupilo 29 osnivača fizičkih i pravnih osoba s otoka Cresa i Lošinja. Među osnivačima ističemo Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Komunalno poduzeće Cres/Lošinj, Cresanka d.d., Poljoprivredna zadruga Cres, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Racica d.o.o., Dražica d.o.o., Pokret Otoka i 20 fizičkih osoba od kojih većina dolazi s područja Cresko-Lošinjskog arhipelaga. Upravo ovakav sastav osnivača čini energetsku zadrugu Apsyrtides jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanoj na hrvatskim otocima s ciljem provedbe strategije prelaska na čistu energiju Cresko-Lošinjskog arhipelaga. Zadruga i njezine aktivnosti služit će kao primjer drugim otocima i zajednicama koje žele krenuti u smjeru tranzicije predvođene energetskim zajednicama.

Prvi projekti koje zadruga planira pokrenuti: zajednička investicija zadrugara i razvoj solarne elektrane po principu “crowdinvestinga”, razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića te zajednički razvoj projekata u suradnji s voditeljem energetske tranzicije na Korčuli, Ivanom Zokovićem.

Osnivanje zadruge je prirodni nastavak priče započete prije dvije godine kad je Cresko-lošinjski arhipelag odabran od strane Tajništva za čistu energiju otoka EU za pilot program uz podršku Europske komisije. Nova EU pravila građane odnosno potrošače stvaljaju u centar tranzicije tako da im omogućavaju aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije te da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziran i održiv energetski sustav, čemu će i otočani s Cresko-Lošinjskog arhipelaga dati svoj doprinos.

“Ponosni smo što smo u energetsku zadrugu uključili dionike iz javnog i poslovnog sektora, organizaciju civilnog društva te brojne fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja, ali i jednog Korčulanina. Smatramo da je ovo pravi način provođenja tranzicije jer uistinu povezuje cijelu otočnu zajednicu od stanovnika do gradskih vlasti, poduzetnika, udruga i zadruga", izjavio je novoizabrani Predsjednik skupštine Ugo Toić.

Prve i najznačajnije projekte koje zadruga planira pokrenuti predstavio je novoizabrani Upravitelj zadruge Franjo Toić: zajednička investicija zadrugara i razvoj solarne elektrane po principu “crowdinvestinga” uz podršku vlasnika g. Alberta Jedrejčića koji je inicijator i pokretač projekta čija se vrijednost projekta procjenjuje na 3,5 milijuna kuna, razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića te zajednički razvoj projekata u suradnji s voditeljem energetske tranzicije na Korčuli, Ivanom Zokovićem.

Osim Predsjednika skupštine i Upravitelja na današnjoj je osnivačkoj sjednici skupštine izabran i peteročlani Nadzorni odbor te tročlani Odbor za članska pitanja. Sve odluke donesene su jednoglasno te su svi osnivači pozvani da osnivački ulog uplate najkasnije do 12. svibnja kako bi se zadruga i službeno registrirala pri Trgovačkom sudu.

Svi su sudionici i osnivači zadruge izrazili zadovoljstvo i ponos što su sudjelovali na osnivačkoj skupštini te time podržali ovako važnu inicijativu ne samo za Cresko-Lošinjskog arhipelaga ali i za sve otoke u Hrvatskoj. Posebne riječi zahvale uputila je obitelj Jedrejčić gradonačelniku Kristijanu Jurjaku, zamjeniku gradonačelnika Marinu Gregorovića i voditelju OTRE Ugu Toiću što su prepoznali njihovu inicijativu i podržali ideju razvoja solarne elektrane te im omogućili da se ista i razvije kroz osnivanje energetske zadruge i zajedničko ulaganje.

<
Vezane vijesti