Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscIzvanredna situacija izazvana pandemijom u Bosni i Hercegovini je zaustavila društveni život, ali ne i uništavanje prirodnih dobara radi bogaćenja pojedinaca eksploatacijom prirode. Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH javljaju kako se gradnja malih hidroelektrana intenzivira i to na netaknutim planinskim rijekama poput Bjelave, Vrhovinske rijeke i gornjeg toka Prače, pri čemu je postojanje neophodnih dozvola u najmanju ruku upitno, a legalnost gradnje u domeni pretpostavki.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, koju čini preko 30 ekoloških organizacija iz cijele BiH, upozoravaju da investitori koriste priliku dok su inspekcije fokusirane na spriječavanje širenja virusa, te da rijeke i potoke pregrađuju i stavljaju u cijevi, čime sebi pribavljaju financijsku korist na štetu svih građana u BiH.Navode kako poticaji malim hidroelektranama moraju biti ukinuti, a sredstva prikupljena od naknada za obnovljive izvore energije usmjerena na oživljavanje sada prijeko potrebne domaće proizvodnje bez štete po okoliš

"Istovremeno, uslijed vanredne situacije, građani su onemogućeni da javno djeluju. Pored toga, i susjedna Hrvatska je također iskoristila krizu izazvanu pandemijom da napravi korak naprijed ka otvaranju skladišta nuklearnog otpada na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, i to na svega nekoliko stotina metara od rijeke Une i vodozaštitne zone izvorišta vode Novog Grada", ističu iz Koalicije.

"Oko Sarajeva se ubrzano mijenjaju regulacioni planovi, skriveno od javnosti, koji omogućavaju nastavak uništavanja vodozaštitne zone, što će trajno ugroziti izvore pitke vode za polumilionski grad. To je vjerovatno tek početak, a vakuum u javnom životu omogućava polutajno pustošenje naših prirodnih resursa, pri čemu mi nemamo nikakvog načina da učestvujemo kroz javne rasprave i uvide, kao ni da to spriječimo. Zaštita prirodnih resursa, a naročito čiste vode koja je temeljni uslov našeg opstanka, naročito u situacijama širenja zaraznih bolesti, mora postati prioritet vlasti u BiH", kaže Anes Podić iz Eko akcije.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH stoga pozivaju nadležne, i to prije svega premijere i predsjednike FBiH i RS da bezuvjetno i hitno proglase moratorij na izgradnju malih hidroelektrana i na izdavanje novih koncesija. Navode kako poticaji malim hidroelektranama moraju biti ukinuti, a sredstva prikupljena od naknada za obnovljive izvore energije usmjerena na oživljavanje sada prijeko potrebne domaće proizvodnje bez štete po okoliš. Istovremeno se mora najstrožije zaštititi pravo na čistu vodu i onemogućiti privatizacija vodnih resursa i vodoopskrbe, a stanovništvu garantirati pravo na pitku vodu kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

“Ujedno, zahtjevamo pravično pooštravanje preventivnih mjera i kazni u cilju smanjenja prostora za neosnovano bogaćenje, kriminal i zelenaški oportunizam pojedinaca te postupanje nadležnih u skladu sa zakonom, ustavnim i moralnim načelima, kako bi se spriječilo nekontrolisano uništavanje životne sredine bez posljedica. Vanredno stanje ne smije biti izgovor, već povod za solidarnost i racionalno korištenje naših resursa”, poručio je Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu.

Ključne riječi: bih, zaštita okoliša, rijeke, pandemija
<
Vezane vijesti