Foto: I.P.Foto: I.P.Više stotina građana i građanki (i brojni veseli psi) danas su šetali duž trase potoka Črnomerca, predvođeni Darkom Rundekom, kako bi poručili da žele spas, a ne uništenje potoka. Potok Črnomerec jedan je od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u gotovo cijeloj dužini od Medvednice do Save. Potok se treba spasiti od betonizacije te primjereno urediti kao javno šetalište, poručeno je na šetnji. "Potok se ne trži, niti ne kupuje", zapjevao je Rundek.

Jedna od geografskih specifičnosti Zagreba su potoci koji premrežuju prostor između Medvednice i Save. Nažalost, tek su malobrojni zagrebački potoci do danas sačuvali otvoreni tok i zelene koridore, a još su malobrojniji oni koji imaju neprekinute otvorene i očuvane trase sve od Medvednice do Save. Primjer takvog, za zagrebačku zelene infrastrukturu izuzetno bitnog poteza, potok je Črnomerec."Potok se ne trži, niti ne kupuje", zapjevao je Rundek, zaželivši svima da uživaju u zelenilu grada i za njega se i dalje bore

O inicijativi Spasimo potok Črnomerec već smo pisali na H-Alteru.

Današnjom šetnjom uz potok Črnomerec htjelo se skrenuti pažnju na postojeće vrijednosti i mogućnosti trase te potrebu prostornog planiranja grada koje uključuje, a ne poništava potok. Šetnju je vodio glazbenik Darko Rundek, a pridružile su se stotine građanki i građana (i brojne vesele životinje).

Podsjetimo, Aktualni GUP za dio trase potoka Črnomerca od Krčelićeve ulice do Horvaćanske ceste predviđa izgradnju produžene ulice Črnomerec. Ta bi izgradnja u potpunosti poništila sam potok i vrijedni zeleni koridor te ukinula potencijal važnog javnog zelenog šetališta zapadnog dijela grada.Jedna od geografskih specifičnosti Zagreba su potoci koji premrežuju prostor između Medvednice i Save. Nažalost, tek su malobrojni zagrebački potoci do danas sačuvali otvoreni tok i zelene koridore

Trasa koju se planira staviti u podzemlje je stanište mnogih vrsta životinja od kojih su neke zakonom izričito zaštićene. Njihova staništa je najstrože zabranjeno uništavati. Utoliko se projekt ceste preko potoka i ne može ostvariti bez kršenja zakona.

Građanska inicijativa Spasimo potok Črnomerec i platforma 1POSTOZAGRAD uz široku podršku struke i javnosti smatraju da otvoreni tok potoka treba sačuvati. Spasimo potok Črnomerec i 1POSTOZAGRAD pokrenuli su inicijativu da se potok spasi od betonizacije te primjereno uredi kao javno šetalište u punoj trasi od Medvednice do Save. Zagovara se alternativno rješenje od onoga koje u potpunosti poništava potok.

U sklopu izmjena GUP-a zatraženo je da se potok sačuva kao važan dio zagrebačke zelene infrastrukture. U perspektivi, trasu potoka Črnomerca iz inicijativa, kako je i istaknuto na današnjoj šetnji, vide kao uređenu šetnicu, ali i dio mreže zelenih koridora javnih šetnica s biciklističkim stazama, koje povezuju Park prirode Medvednicu s Jarunom, uključujući i brojne druge smjerove kretanja, poput uređene trase Samoborčeka i veze sa šetnicama uz druge gradske potoke.

"Potok se ne trži, niti ne kupuje", zapjevao je Rundek, i zaželio svima da uživaju u zelenilu grada i za njega se i dalje bore.

<
Vezane vijesti