sjeme.jpgUdruga ZMAG izdala je novu brošuru "Sjeme na udaru - Analiza poljoprivredne politike prema očuvanju tradicijski dobivenih sorata" koju možete besplatno preuzeti u PDF-u.

Kao osnova uzgoja hrane, sjeme je jedan od osnovnih resursa za opstanak čovječanstva. Tko kontrolira sjeme, kontrolira i ljude. Zabrinuti da su ti resursi sve manje u rukama onih koji su tisućljećima o njemu brinuli i stvorili ogromnu genetsku raznolikost naših usjeva, iz udruge ZMAG su se upustili u istraživanje. Cilj je bio otkriti tko sve i na koji način koristi i tko brine o očuvanju i razvoju raznolikosti na našim poljima, koji su stavovi tih čuvara i kako na to gledaju državne institucije i institucije Europske Unije.

Usporedili su tri različita modela – industrijsku, tržišno orijentiranu poljoprivredu gdje čak 75 posto ukupnog svjetskog tržišta sjemena kontrolira svega deset najvećih kemijskih kompanija; službeno priznate modele očuvanja biljnih genetskih resursa kroz sustav banaka gena i gotovo muzejski pristup te očuvanje genetskih resursa na gospodarstvima i unutar mreža čuvara agrobioraznolikosti. Brošura je rezultat nekoliko godina proučavanja, a ne bi bila ista bez suradnje niza vrtlara, poljoprivrednika, udruga i entuzijasta, posebno članova austrijske udruge Arche Noah, napominju vrijedni ZMAG-ovci.

Besplatno izdanje brošure "Sjeme na udaru - Analiza poljoprivredne politike prema očuvanju tradicijski dobivenih sorata" možete preuzeti OVDJE.

Ključne riječi: ZMAG, sjeme
<
Vezane vijesti