Foto: PixabayFoto: PixabayRibari sa Sicilije riskiraju zatvor zbog spašavanja 50 izbjeglica na moru. Carlo Giarratano prošlog je mjeseca tijekom noćne ribolovne ekspedicije blizu obale Libije čuo očajne vapaje za pomoć 50 migranata na gumenjaku. Dok je njegov otac Gaspare koordinirao pomoć s kopna, Carlo je gotovo 24 sata čekao talijanski brod obalne straže koji je napokon prebacio ljude na Siciliju. Zbog spašavanja izbjeglica otac i sin sada bi mogli završiti s velikom novčanom kaznom ili u zatvoru.

Dok su čekali obalnu stražu, Carlo je migrantima dao svu hranu i piće koje je imao.

"Nisu imali ni prsluke za spašavanje ni hranu. Nestalo im je goriva i gumenjak bi za nekoliko sati potonuo. Ako odlučite preći more u tim uvjetima, onda ste spremni umrijeti. Znači da je ono što ostavljate iza sebe još gore, pravi pakao", rekao je Carlo u razgovoru za Guardian.

Njegov otac Gaspare, koji mu je pomagao s kopna i koordinirao pozive u pomoć, upitao je: "je li ikad neki od naših političara čuo očajne vapaje za pomoć na otvorenom moru usred noći? Pitam se što bi oni učinili. Niti jedno ljudsko biće - mornar ili ne - ne bi u tom trenutku okrenulo leđa".

Ključne riječi: izbjeglice, solidarnost, Italija, migracije
<
Vezane vijesti