Foto: Ytb prtscrFoto: Ytb prtscrU trenutku kad svjedočimo jačanju povijesnog revizionizma, relativiziranju ustaških simbola, i nedopustivih napada na slobodu medija, nužno je ustati protiv kršenja prava na slobodu izražavanja Zorana Ercega i zahtijevati od hrvatskog pravosuđa da se prestane igrati Ustavom, poručili su iz Gonga povodom današnje nepravomoćne presude Zoranu Ercegu.

Gong je iznimno zabrinut zbog današnje presude aktivistu Zoranu Ercegu, ratnom veteranu koji je nepravomoćno osuđen na 15 dana zatvora uvjetno na 12 mjeseci te mu je zabranjeno približavanje spomeniku Franji Tuđmanu

Posebno spornim smatramo što sudac, prema medijskim izvještajima, uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, nego je optuženiku poručeno da će presudu dobiti poštom. Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli, kaže članak 38. Ustava Republike Hrvatske.

To, međutim, hrvatskom sudstvu, očito ne znači ništa. Nastavlja se skandalozni napad na slobodu govora. Niz dvojbenih sudskih presuda protiv novinara, satiričara i aktivista dovodi u pitanje Ustavom zajamčene slobode. Iz slučaja Erceg može se zaključiti da je hrvatskom pravosuđu bitniji dignitet spomenika, nego pravo na slobodnu riječ.

Ključne riječi: GONG, Franjo Tuđman, pravosuđe
<
Vezane vijesti