Foto: Race Imboden (Twitter)Foto: Race Imboden (Twitter)"Odlučio sam žrtvovati vlastiti trenutak sreće na vrhu podija kako bih skrenuo pažnju na probleme o kojima se mora govoriti“, rekao je Race Imboden, osvajač ekipne zlatne medalje u mačevanju, objasnivši odluku da tijekom dodjele odličja na Panameričkim igrama u znak protesta klekne na koljena. Bacačica kladiva Gwen Berry, osvajačica zlata, tijekom sviranja američke himne, stisnula je šaku i podigla je u zrak. Oboje sportaša sada se suočavaju s mogućim disciplinskim posljedicama.

Imboden je istaknuo kako je SAD podbacio - "rasizam, oružje, loše postupanje prema imigrantima i predsjednik koji širi mržnju su na vrhu liste". Berry je prozvala Trumpa, i o svome činu rekla: "Nešto se mora reći, jer, ako se ne govori, ne rješava se ništa, stvari se ne popravljaju i ništa neće biti promijenjeno". Više pročitajte ovdje.

Trenutno se razmatra mogućnost (i obujam) disciplinskih posljedica za Imboden i Berry. Podsjetimo, igrač američkog nogometa Colin Kaepernick bez angažmana je još otkako je 2016. godine prosvjedovao protiv policijske brutalnosti. Nedavno je izjavio kako je "bez ugovora 889 dana, ali i dalje spreman. Tri godine budim se u pet sati".

Ključne riječi: SAD, aktivizam, solidarnost, sport
<
Vezane vijesti