dosta_je_rezova.pngInicijativa Dosta je rezova! poziva umjetnice_ke, radnice_ke u kulturi, ali i solidarne građanke i građane na prosvjed u ponedjeljak, 4. veljače u 15 sati ispred Ministarstva kulture (Runjaninova 2, Zagreb). Inicijativa je nastala kao rezultat godina nezadovoljstva zbog postepenog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele.

Nezadovoljstvo je kulminiralo nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te ujedinilo umjetnice_ke, radnice_ke u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene, radnike u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i izbore bolje mjesto za kulturu.

 Inicijativa je sastavila popis zahtjeva koje će na prosvjedu dostaviti Ministarstvu kulture:

Rezovi nisu razvojna mjera. Rezovi su sredstvo discipliniranja i ušutkavanja.

Za kulturu koja pripada svima!

Dosta je rezova!

1. "Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama."

2. "Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava."

3. "Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje."

4. "Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.” 

5. "Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike."