Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaPrijatelji životinja nastavljaju kampanju za spas mora i njihovih stanovnika vrlo praktičnim i zanimljivim projektom, odnosno objavom besplatne internetske kuharice s 14 veganskih morskih recepata pod nazivom Zelena jela za plavo more.

Morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža recepti su koji će svima pobuditi tek.

Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda.

"Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, već na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u Ova kuharica nastala je u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike vodasvakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja", stoji u predgovoru.

Ističe i da ribe osjećaju bol kao i ostale životinje, a u toj sposobnosti osjećanja boli znanstvenici ih izjednačavaju sa psima i mačkama. Ljudi ribe često ne doživljavaju čak ni kao živa bića, već samo kao plivajuću hranu. No, promatrajući njihovo ponašanje, vidimo da ribe jasno pokazuju želju za životom i slobodom i imaju vlastitu svrhu i važnost postojanja.

Napominje da je u svijetu u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90% velikih ribljih populacija te da je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba u brojkama je najokrutnija po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83 318 tona ribe.

Kuharica je nastavak kampanje Poštujmo naše more koju su Prijatelji životinja pokrenuli u suradnji s organizacijom Eurogroup for Animals. Nakon što su priobalnim gradovima i općinama poslali besplatne pripreme za edukativne natpisne ploče o zabrani pecanja na plažama, a trgovačkim lancima apel da u svojim trgovinama ne prodaju žive ribe i rakove za ljudsku prehranu, Prijatelji životinja postavili su u tridesetak gradova plakate s porukom "Ribe u moru, povrće na tanjuru. Morske životinje osjećaju bol kao i mi. Poštujmo njihov život i slobodu". 

Kuharica Zelena jela za plavo more, koja se može preuzeti OVDJE, pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića.

<
Vezane vijesti