dorde.jpgPrije dva dana je u Pakracu preminuo aktivist i humanist Đorđe Gunjević. "Sve nas je zadužio spašavajući svoje sugrađane i boreći se za pravednije društvo. Dok će ga u Pakracu i Lipiku prije svega pamtiti po uspješnoj evakuaciji bolnice u rujnu 1991. godine, svi koji su ga poznavali neće zaboraviti njegove bitke za pravdu, za svoje drugove logoraše iz Bučja i Pakračke poljane, za obeštećenje svih civilnih žrtava rata i utvrđivanje činjenica o svim ratnim zločinima", stoji u priopćenju Documente.

Đorđe Gunjević rođen je 1. rujna 1939. u Gornjim Grahovljanima u siromašnoj obitelji tako da je već s navršenih deset godina s ocem otišao raditi u šumu kako bi tadašnjim bonovima za dizanje hrane osiguravao hranu za sebe, majku i mlađu sestru. Osnovnu školu završio je u Gornjim Grahovljanima i Novom Selu (Španovici), medicinsku u Novom Mestu, a Višu upravnu u Ljubljani gdje je nastavio studij na Pravnom fakultetu.

Od 1960. godine živio je u Pakracu.

U rujnu 1991. organizirao je i proveo jednu od najhumanijih akcija Domovinskog rata, vrlo važnu, hrabru, rizičnu, ali i nužnu evakuaciju Medicinskog centra Pakrac, u tom trenutku pod konstantnim napadima i tek dvjestotinjak metara udaljenog od položaja pobunjenih Srba. Riskirao je vlastiti život čineći dobro. Nakon toga je umjesto zahvale odveden u logor u Pakračkoj poljani.

Dobitnik je Zlatne plakete "Grb Grada Pakraca" 2005. godine. Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobni čin hrabrosti i humanosti u Domovinskom ratu na području Pakraca 1991. godine. 

U potresnom izlaganju na konzultacijama o inicijativi za REKOM u Dubrovniku 2009. istakao je: "Prvo moramo stvoriti klimu u našim sredinama, dakle u našem društvu ili bolje rečeno u državi da se moramo suočiti s činjenicom da su zločini počinjeni na svim prostorima i da su zločine činili pa, da kažem, svi od prisutnih naroda koji žive na tom području. To je istina koju ne možemo negirati."

Njegova publikacija Evakuiran u Pakračku poljanu dostupna je ovdje.

<
Vezane vijesti