skriveno_europa.jpgPetar Milat (MAMA), Gordan Bosanac (CMS) i Oliver Sertić (Restart label) kratkim su govorima otvorili premijeru upozorivši na važnost zaštite i poštivanja ljudskih prava te pozvali gledatelje na današnju diskusiju o filmu u Dvorani Muller s početkom u 17 sati.

Premijernom projekcijom Oscarom ovjenčanog dokumentarce redateljice Laure Poitas Citizenfour, sinoć je službeno otvorena Revija dokumentarnih hitova godine Skriveno - Otkriveno. Otvorenje i premijera filma, organizirana je u suradnji s Multimedijalnim institutom, Centrom za mirovne studije i kustoskim kolektivom Što kako i za koga? – WHW.

Nakon razgrabljenih, u znak otvorenosti za navedenu projekciju besplatnih ulaznica podijeljenih u svega nekoliko dana, gledatelji su u ugodno popunjenom Kinu Europa imali priliku premijerno doživjeti dokumentarac Citizenfour. Petar Milat (MAMA), Gordan Bosanac (CMS) i Oliver Sertić (Restart label) kratkim su govorima otvorili premijeru upozorivši na važnost zaštite i poštivanja ljudskih prava te pozvali gledatelje na današnju diskusiju o filmu u Dvorani Muller s početkom u 17 sati. Na diskusiji sudjeluju Helena Puljiz i Srećko Sladoljev, uz moderatora Tina Gazivodu.

citizenfour.jpg

U dva sata trajanja filma, publika je uronjena u ozbiljnost tematike državnog nadzora nad naizgled privatnim sferama interneta i mreže telekomunikacija. Sve to kroz izravnu stranu priče iz perspektive same redateljice i novinara Glenna Greenwalda i Ewena MacAskilla koji sudjeluju u akciji slavnog "zviždača" Edwarda Snowdena. Film ne samo da izvrsno prikazuje kako je složenost mreže državnih organizacija ozbiljno poljuljala nestabilnu kulu privatnosti građanstva, nego i samog protagonista Snowdena prikazuje vrlo iskreno i blisko publici. Definitivno dokumentarac koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim te publiku nakon filma zahvaća u nesigurnom i skeptičnom pristupu vlastitim mobitelima.

U sklopu Revije Skriveno - Otkriveno, prikazat će se još i dokumentarni filmovi U podrumu, poznatog austrijskog redatelja Ulricha Seidla te Pogled Tišine, Joshue Oppenheimera koji će 12. svibnja Dokukinu KIC održati javnu masterclass radionicu.

Cijene ulaznica za nadolazeće projekcije u Kinu Europa i KIC-u (ali i u drugih tridesetak nezavisnih hrvatskih kina) iznose 25 kn po projekciji, uz popust za studente i umirovljenike koji će karte platiti po 22 kn. U prodaji će biti i paketi ulaznica za sva tri filma.
Hrvatski distributer sva tri filma je Restart Label.

Detaljne najave projekcija pratite na stranici restartlabel.net i na Facebook stranici Baš volim dokumentarce!

Ključne riječi: dokumentarni film
<
Vezane vijesti