Foto: REICFoto: REICU Bosni i Hercegovini je po prvi put pokrenuta crowdfunding kampanja za obnovljive izvore energije.

Cilj kampanje je prikupiti sredstva za postavljanje solarnih kolektora na krov Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin u Fojnici. 

"Taj zavod godišnje troši preko 250.000,00 KM za električnu energiju, a izgradnjom solarnih kolektora moguće je uštedjeti čak do 60 posto. Novac koji se ostvari od ušteda uložiti će se u neke druge, njima potrebnije, stvari", objašnjavaju iz REIC-a, udruge koja je u suradnji s njemačkom zakladom Heinrich Boell pokrenula kampanju.

REIC: "Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost Bosne i Hercegovine."

Zavod Drin pruža socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, produženo liječenje i rehabilitaciju, obuku za samostalan život osoba sa smetnjama u razvoju i osoba sa smetnjama u mentalnom zdravlju. Osnovan je 1955. godine i danas ima oko 500 korisnika koji tu žive, te 250 zaposlenih.

Osim što je cilj crowdfunding kampanje uštedjeti novac zavodu, organizatori žele i potaknuti građane da razmišljaju na ekološki način.

"Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost Bosne i Hercegovine, te je veoma bitno pokazati građanima da su oni pokretači promjena. Svaki građanin/ka može sudjelovati u ovoj kampanji i tako postati sudionik ove održive priče", ističu iz REIC-a. 

Kampanju možete podržati OVDJE

Ključne riječi: obnovljivi izvori, crowdfunding
<
Vezane vijesti