Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscSvakoga vam mjeseca donosimo kratak pogled na tri muzičke uspješnice – uspješnice otpora. U vrućem kolovozu, plejlista uključuje libanonski bend Mashrou' Leila, koji unatoč zabranama nastupa i prijetnjama ne prestaje pjevati o revoluciji i ljubavi za sve, jedinstvenu Gaye Su Akyol iz Turske koja poziva na sanjanje i otpor fašistima, te, povodom slavlja pedesete godišnjice slijetanja na Mjesec, malo drugačiji pogled na stvari legendarnog pjesnika i bluesologa Gila Scotta-Herona.

U vrućem kolovozu, plejlista uključuje libanonski bend Mashrou' Leila, koji unatoč zabranama nastupa i prijetnjama ne prestaje pjevati o revoluciji i ljubavi za sve, jedinstvenu Gaye Su Akyol iz Turske koja poziva na sanjanje i otpor fašistima, te, povodom slavlja pedesete godišnjice slijetanja na Mjesec, malo drugačiji pogled na stvari legendarnog pjesnika i bluesologa Gila Scotta-Herona.

Mashrou' Leila: Ovdje postoji ljubav, ovdje živi otpor

Ranije ove godine libanonskom bendu Mashrou' Leila otkazan je koncert na festivalu u Balbeku, zbog "difamacije kršćanskih simbola i promocije homoseksualnosti", nakon pritiska raznih crkvenjačkih grupa. Ovo nije prvi puta da su im otkazani koncerti - bendu, čiji je frontmen Hamed Sinno otvoreno gej - već su otkazivani i koncerti u Jordanu. Više su ih puta pritiskale i ispitivale i sigurnosne snage u Libanonu, a poruke mržnje i prijetnje smrću uredno im stižu u inbokse. 

Unatoč svemu tome (ili upravo zbog svega toga) prije nekoliko dana, bend je izbacio novu pjesmu i spot posvećen "onima koji još nisu odustali". U spotu su sva najprepoznatljivija mjesta Bejruta i njih dvoje koji se pokušavaju voljeti - nek' ne bude sumnje -.ovdje, na ovim ulicama, postoji ljubav i živi otpor.

Gaye Su Akyol: Konzistentna fantazija je stvarnost

Retro-futuristkinja Gaye Su Akyol (ni njoj policijsko ispitivanje i prijetnje nisu nepoznanica) možda je i najuzbudljivije ime turske glazbe već neko vrijeme, a to potvrđuje i novi album Istikrarli Hayal Hakikattir, koji je izišao lani. U istoimenoj pjesmi (u prijevodu: Konzistentna fantazija je stvarnost), poziva na dijeljenje boli i zajedničko sanjanje. U intervjuu za Guardian, objašnjava: 

"Možda to o konstantnom i konzistentnom fantaziranju zvuči treš, poput nekog novovalnog sranja, ali nije eskapizam. Idem protiv eskapizma. Trebali bismo zajedno sanjati, boriti se protiv zla, protiv fašista, luđaka koji se širom svijeta šire poput raka." 

Gil Scott-Heron: Ja ne mogu platiti račune doktoru, al' bjelčić je na Mjesecu

Srpanj je bio u znaku Apolla 11 i slavljenja pedesete obljetnice slijetanja na Mjesec - "malog koraka za čovjeka, velikog za čovječanstvo". Slijetanjem na Mjesec bio je prije više desetljeća inspiriran i legendarni američki pjesnik i bluesolog Gil Scott-Heron, ali je stvar vidio malo drugačije od načina na koji je često historijski prezentirana.

Heron tako pričopjeva o društvenim prioritetima, o porezima, koje plaća i on, kojima će "bjelčić" završiti na Mjesecu, dok on, kao i svi crni Amerikanci, ostaje zatočen u degradirajućem siromaštvu zbog rasističke politike i rasističkog društva. "Ja ne mogu platiti račune doktoru, al' bjelčić je na Mjesecu, deset godina od danas, još ću ih plaćati, al' bjelčić je na Mjesecu".

<
Vezane vijesti