Dio koraljnog grebena Belizea, Foto: Jesse Allen, NASA Earth Observatory, Wikimedia CommonsDio koraljnog grebena Belizea, Foto: Jesse Allen, NASA Earth Observatory, Wikimedia CommonsVlada srednjoameričke državice Belize zaustavila je eksploataciju nafte u svojim teritorijalnim vodama počevši od 29. prosinca, postavši tako jedna od prvih zemalja u razvoju koja se odrekla nafte u korist okoliša, piše Mongabay.

"Ovo je uistinu 'narodni zakon'. Građani Belizea su ostali nepokolebljivi u protivljenju eksploaticiji nafte iz mora otkad su postali svjesni kako su morski resursi u opasnosti od nepopravljive štete", komentirala je Janelle Chanona iz udruge Oceana.  

Do pobune građana je došlo nakon objave vladinih planova da omogući eksploataciju nafte u blizini koraljnog grebena Belizea, koji je već dva desetljeća i na UNESCO-voj listi svjetske baštine. 300 km dug taj je greben u Karipskom moru drugi u svijetu po veličini i dom je kornjačama, krokodilima i brojnim drugim vrstama. Takvo je prirodno bogatstvo mamac za turiste, pa upravo turiziam čini oko 10 posto BDP-a te srednjoameričke države.

Peticiju vladi koju je pokrenuo WWF potpisalo je čak 450 tisuća ljudi, prenosi Mongabay. WWF, Oceana i druge okolišne organizacije upozoravale su kako bi već i samo seizmičko snimanje dna uzrokovalo tragične posljedice po živi svijet oceana i ribarstvo, seizmičko snimanje kakvo je, podsjećamo, nedavno obavljeno u Jadranu. Također, WWF je procijenio da bi troškovi čišćenja eventualnog izljeva nafte iznosili 280 milijuna dolara.

Ključne riječi: nafta, Belize, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti