Foto: I.P.Foto: I.P.Jučer je završila javna rasprava o izmjenama i dopunama niza poreznih zakona, uključujući Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o porezu na promet nekretnina i Nacrt prijedloga Zakona o izmjena i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Lezbijska grupa Kontra podsjeća na diskriminatornost upravo tih zakona, odnosno namjerno isključivanje osoba koje žive u izvanbračnim i osoba koje žive u istospolnim zajednicama.

Naime, unatoč brojnim upozorenjima od strane organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstvo financija je još jednom, sada prilikom najnovijih izmjena posebnih poreznih zakona propustilo te zakone uskladiti sa Obiteljskim zakonom, Zakonom o životnom partnerstvu, ali i Općim poreznim zakonom koji je donosen u isto vrijeme kad i navedeni zakoni.Nacrt Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak čak uključuje izmjene članka 14. stavka 6. koji definira uzdržavane članove uže obitelji, proširujući navedenu definiciju, ali i dalje propuštajući uključiti izvanbračne i životne partnere

Iz Kontre ističu kako je teško vjerovati da se radi o slučajnom propustu, budući da je Ministarstvo 2016. godine prilikom predlaganja navedenih poreznih zakona jedino u Zakonu o upravnim pristojbama eksplicitno navelo izvanbračne i životne partnere, dok svi drugi posebni zakoni koji se tiču poreza, navode samo bračne partnere.

"To znači da jedini od posebnih zakona koji trenutno uključuje izvanbračne i istospolne zajednice je upravo onaj zakon koji ide na njihovu štetu (pribrajanje dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbe), dok drugi porezni zakoni koji uglavnom propisuju porezne olakšice ih ne uključuju", stoji u priopćenju udruge.

Sada, prilikom predlaganja novih nacrta izmjena i dopuna, Ministarstvo ima ponovo priliku da ispravi taj propust i okonča diskriminaciju istospolnih i izvanbračnih parova u poreznom sustavu. Nažalost, to se još uvijek nije dogodilo.

Nacrt Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak čak uključuje izmjene članka 14. stavka 6. koji definira uzdržavane članove uže obitelji, proširujući navedenu definiciju, ali i dalje propuštajući uključiti izvanbračne i životne partnere.

Lezbijska grupa Kontra apelira još jednom na Ministarstvo financija, a zatim na Hrvatski sabor da prilikom donošenja ovih izmjena i dopuna, usklade posebne porezne zakone sa Ustavom i antidiskriminacijskim zakonima i usvoje zakone koji će biti na dobrobit svih građana i građanki Republike Hrvatske, bez obzira na njihov bračni status ili spolnu orijentaciju.

<
Vezane vijesti