Foto: PixabayFoto: PixabayU više njemačkih gradova nedavno su održani prosvjedi protiv vladinih namjera za pooštravanje politika azila i deportacije te kriminalizacije solidarnosti. Prosvjed je organizirala inicijativa Seebrücke koja je nastala kao odgovor na sve veći broj smrtnih slučajeva u Mediteranu i kriminalizaciju spašavanja na moru. Inicijativa je pozvala lokalne vlasti da se u znak solidarnosti proglase "sigurnim lukama" za izbjeglice, a do sada se na poziv odazvala 51 lokalna zajednica.

Recentni travanjski prosvjedi nastavak su otpora koji se diljem Njemačke događa posljednjih mjeseci.

Tijekom posljednjih godinu dana održalo se nekoliko koordiniranih prosvjeda o migracijskoj politici diljem zemlje. Između srpnja i rujna prošle godine, deseci tisuća ljudi odjevenih u narančasto, mnogi noseći prsluke za spašavanje, izašli su na ulice prosvjedujući zbog sve većeg pritiska na migrante i izbjeglice koji pokušavaju prijeći Mediteran te organizacije civilnog društva koje im pomažu.Više od 5o lokalnih zajednica u Njemačkoj tako se zasada izjasnilo kako podržavaju prihvaćanje izbjeglica. Time se potiče i razvoj decentraliziranih struktura za osnaživanje lokalnih aktera za primanje i podršku izbjeglica i migranata

Seebrücke od njemačke i europskih vlada traži da se nastave spasilačke misije i da ponude sigurne i legalne puteve za izbjeglice i migrante kako bi mogli iskoristiti svoje, zakonom zagarantirano, pravo na traženje azila.

Zajednička značajka ove i sličnih inicijativa za prihvat izbjeglica jest i izrazit fokus na lokalnoj razini. Izražavaju svoje zahtjeve kao dio lokalne zajednice - više od 50 lokalnih zajednica u Njemačkoj tako se do sada izjasnilo kako podržavaju prihvaćanje izbjeglica.

Time se potiče i razvoj decentraliziranih struktura za osnaživanje lokalnih aktera za primanje i podršku izbjeglica i migranata.

Ključne riječi: Njemačka, azil, izbjeglice, EU, solidarnost, migracije
<
Vezane vijesti