Foto: PixabayFoto: PixabayUdruga Sunce iz Splita zabilježila je više slučajeva devastacije obale, posebno za vrijeme korona-krize, kad je pažnja javnosti uglavnom bila usmjerena na javno-zdravstvenu situaciju. "Nasipavanja koja predstavljaju ugrozu za obalu i morski okoliš aktualna su, posebno dolaskom toplijih dana kad počinju pripreme za sezonu. Nažalost, tome i ove godine svjedoče brojne prijave koje zaprimamo na Zeleni telefon", kažu iz udruge.

Iz udruge poručuju kako su hrvatske plaže veoma vrijedan resurs, ne samo društveno-gospodarski, već predstavljaju poseban ekosustav koji učinkovito apsorbira sile mora te oslikava ljepote raznolikosti Jadrana. Krizom uzrokovanom koronavirusom i povećanom usmjerenošću na zaštitu zdravlja i života ljudi, ugroženost ovog resursa stavljena je u drugi plan.

"Ono čemu učestalo svjedočimo jest neadekvatno uređenje plaža, odnosno nasipavanje koje se podvodi pod okvir 'dohrane plaže'. Treba naglasiti da se dohrana plaže ne smije provoditi na bilo koji način. Dohrana plaže nikako ne može biti nasipavanje plaže građevinskim materijalom tj. otpadom", objašnjavaju iz udruge Sunce.Krizom uzrokovanom koronavirusom i povećanom usmjerenošću na zaštitu zdravlja i života ljudi, ugroženost ovog resursa stavljena je u drugi plan

Upravo je nasipavanje građevinskim materijalom (najčešće šljunkom), kako svjedoče brojne prijave građana te stanje na terenu, često ono što se dogodi kad se "dohranjuju" plaže na Jadranu.

Ono što građani mogu napraviti primijete li nasipavanje obale, jest podnošenje prijave nadležnoj Lučkoj kapetaniji, a dostupne su i web prijave putem internet stranice Državnog inspektorata Republike Hrvatske i internet stranice projekta 'Pomorsko je dobro' Splitsko-dalmatinske županije.

Građanima je na raspolaganju i Zeleni telefon Udruge Sunce Split ( 072/123-456) koji predstavlja besplatan alat za sve koji žele prijaviti okolišni problem i/ili zatražiti savjet u cilju boljeg očuvanja i zaštite okoliša i prirode.

Ključne riječi: zaštita okoliša, pandemija, plaža
<
Vezane vijesti