Foto: Zelena IstraFoto: Zelena IstraJeste li zainteresirani za korištenje očuvanih zgrada na Muzilu? Zadruga Praksa i udruga Zelena Istra osmislili su prijedloge kako neke objekte Muzila staviti u funkciju u kratkom roku.

"Planovi koje Grad i Država imaju za Muzil neće se realizirati još jako dugo jer će provedba natječaja za dodjelu koncesije i priprema sve potrebne dokumentacije potrajati godinama. Ako se dopusti taj scenarij, na Muzilu se najmanje pet godina neće događati ništa osim devastacije. Znamo do kakvog uništavanja javne imovine dolazi na bivšim vojnim područjima koja se ne koriste. Na Muzilu to možemo spriječiti“, navode iz Prakse i Zelene Istre.  

Navedene organizacije osmislile su način da se dio zgrada u još uvijek dobrom stanju zaštiti korištenjem. Riječ je o modelu privremenog korištenja zgrada bivšeg regrutnog centra utemeljenom na ideji najmanjeg zajedničkog nazivnika svih zainteresiranih dionika: Muzil treba što prije zaštititi od devastacije i staviti ga u funkciju lokalne zajednice. Vrijednosti i resursi tako se zadržavaju unutar zajednice i obogaćuju je.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kao vlasnik najvećeg dijela područja pokazao je interes i dao načelnu podršku ideji.

Ključne riječi: muzil, Zelena Istra
<
Vezane vijesti