monsterclass.jpgGošća Monsterclassa koji se održava u petak, 29. svibnja, u 20 h je redateljica Dana Budisavljević. Razgovor će se održati online, a moći će mu se pristupiti preko FB stranice Kinokluba Zagreb.

U Kinoklubu vjerujemo da svatko može snimiti film, a dodali bismo da u Hrvatskoj svatko može snimiti film o svojoj neobičnoj obitelji ili o Drugom svjetskom ratu. No malo tko je doista napravio zanimljive i gledane filmove o tome kao što je uspjela Dana Budisavljević sa slatko-gorkim dokumentarcem o „autanju” pred obitelji Nije ti život pjesma Havaja (2011.) i svima poznatim dokumentarno-igranim Dnevnikom Diane Budisavljević (2019.). Već to je dovoljan povod da pozovemo Danu u Monsterclass Kinokluba Zagreb i temeljito je ispitamo o procesu kako je putem filma uspjela intimno pretvoriti u političko, a političko u intimno. 

Uz to, Danino ime može se naći u povijesti raznih bitnih filmskih festivala u zemlji (Motovun, Zagreb Dox...), a ujedno je i direktorica producentske kuće Hulahop (koja je producirala i popularni dokumentarni serijal Betonski spavači). S Danom ćemo stoga pričati i o tome kako je nakon studija montaže postala uspješna producentica, redateljica i organizatorica. Ako to neće potaknuti kinoklubašice i kinoklubaše da sami krenu raditi filmove i pokretati filmske kolektive, u potpunosti ćemo refundirati troškove ulaznice na Monsterclass (da olakšamo matematički račun, to bi bilo: nula kuna). 

Sve to još ovaj put možete pratiti u (ne)udobnosti vlastita kauča. Monsterclass će se održati u petak 29.5. u 20:00 na Zoom sastanku. Gledat ćemo inserte filmova, s Danom će razgovarati Luka Ostojić, a očekujemo i priželjkujemo pitanja i komentare publike. Kliknite, spojite se, vidimo se!

Autori koje predstavljamo programom Monsterclass imaju stilski izbrušen pristup vlastitom autorskom radu te su spremni s publikom podijeliti kojim kreativnim odlukama su taj stil pronalazili i oblikovali. Cilj programa je otvaranje pitanje pogreške, procesa učenja, slobode stvaralaštva, stilskog igranja i barijera koje autori pokušavaju prijeći.