Foto: A.K.Foto: A.K.Želimo otvorenu Europu, bez ograda i žica, poruka je Marša solidarnosti!

Više od 700 građana i građanki okupilo se danas na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu kako bi iskazali solidarnost i izbjeglicama, ali žrtvama sinoćnjeg terorističkog napada u Parizu. Okupljeni su prošetali zagrebačkim ulicama i poručili kako žele živjeti u otvorenoj Europi, bez žica i ograda.

"Migracije ljudi iz ratom zahvaćenih područja, onih koji bježe od siromaštva, nasilja i drugih nepravdi postali su naša svakodnevica. Imamo najmanje 379.129 razloga da jasno i glasno kažemo DOSTA izgradnji neprobojne Tvrđave Europe! Zbog sve veće kriminalizacije i zatvaranja granica na putu do sigurnosti ove godine umrle su najmanje 3.423 osobe koje bježe od ratova i drugih društvenih nepravdi", poručili su iz Mreže antifašistkinja Zagreba i inicijative Dobrodošli!

Trenutna humanitarna kriza kojoj već mjesecima svjedočimo, između ostalog, rezultat je ciničnog odnosa institucija EU i vlada članica koje svojim centralističkim praksama direktno uzrokuju migracije. Okupljeni su poručili kako takvim politikama mora doći kraj te da očekuju od vlada i institucija da pokažu humanost i solidarnost, kao što su to napravili građani te da osiguraju sigurne puteve i pristup teritoriju EU. Podsjetili su kako su suvremene migracije posljedica višestrukih i međusobno uvjetovanih razloga koje im prethode i kako se niti jedan njihov aspekt ne može se promatrati izolirano. Uzroci krize kojoj svjedočimo su asimetrija razvoja, političke i financijske moći, klimatske promjene, ratovi i nestabilnosti. Zbog svega toga, razlikovanje izbjeglica i ekonomskih migranata u suvremenom kontekstu predstavlja svojevrsnu lažnu dilemu koja se opravdava utemeljenim pravnim okvirom.

"Mi, volonteri, građani, izbjeglice - ne prihvaćamo da Europa postane zatvoren kontinent! Ne prihvaćamo niti da jedina alternativa za ljude koji bježe od nesigurnosti ratova postane nesigurnost unutar europskih granica gdje su prepušteni marginalizaciji i kriminalizaciji te izloženi rasizmu i ksenofobiji", poručili su okupljeni građani i građanke.

Kolona građana i građanki nakratko se zaustavila i ispred Francuskog veleposlanstva u Zagrebu gdje su položili cvijeće za sve žrtve sinoćnjeg napada u Parizu. Također, organizatori su pozvali svih da dođu večeras u 18 sati ispred veleposlanstva i zapale svijeće za žrtve napada. Skup je završio simbolično na Trgu Europe odakle je poslana poruka kako Europa ne smije biti Tvrđava, već otvorena za sve!

<
Vezane vijesti