Foto: Kalinićev sigurnosni stol idealan je za zaklanjanje u slučaju potresa, terorističke akcije ili zračnog napada.Foto: Kalinićev sigurnosni stol idealan je za zaklanjanje u slučaju potresa, terorističke akcije ili zračnog napada.Stožer Pavla Kalinića ne miruje! Vizionar mira i sigurnosti, Gandhi iz Oktogona, Tolstoj scenarija katastofe, nakon bespilotne letjelice, tenkića i zagrebačkog Pentagona došao je na još jednu lucidnu ideju. To je - sigurnosni stol!

Sigurnosni stol za razliku od drugih, običnih stolova ima  -  kako su novinari 24sata ekskluzivno saznali od stolara iz zagrebačke radionice - četiri noge, izrađen je od drveta i ima ravnu ploču horizontalno smještenu iznad četiri vertikalno posložene noge. To je ludilo od stola!

Već iz ove razmjerno egzibicionističke konstrukcije domišljatiji čitatelj odmah će jasno uočiti njegovu posebnu namjenu. Kalinićev stol naime, služi za sakrivanje u slučaju razornih potresa. Sljedbenicima Vladka Mačeka može poslužiti za bijeg i ako se veliki potuku. Maček je, naime, govorio: "Dok se veliki tuku, mali pod stol!" U Uredu su neobično ponosni zbog tog otkrića, jer stol ima polivalentnu namjenu i dokazuje da službenici Kalinićeva generalštaba ne mrče novac poreznih obveznika bez veze, nego preko veze.

kalinicev_stol.jpg kalinicev_stol.jpg

 

Revolucionarni stol, kojega stručnjaci za sigurnost već nazivaju donjogradskom Noinom varkom, prema stolarovim riječima treba biti izgrađen od hrasta ili bukve, ali nipošto ne od medijapana, iverice ili šperploče. Takav stol ne bi nas mogao spasiti od iskušenja potresa, a izazvao bi prezrive podsmijehe vazda jalnih susjeda. Bogatijima se preporučuje izgradnja stola od libanonske cedrovine ili  od stabla džinovske sekvoje, kako bi susjedi - ako ih ne ubije potres i ako im ne crkne krava - umrli od zavisti. Utoliko taj stol ima i ofenzivnu namjenu. Iz Kalinićevog ureda procurila je i informacija kako se upravo priprema i pilot primrjerak sigurnosne kravice, koja - za razliku od stola -  ima četiri sise i - poput stola - četiri noge,  pa je prilično sigurna u slučaju potresa do 7 Merkalija. Sigurniju kravicu zasad nisu uspjeli razviti kao prototip, pa s njom još ne izlaze u javnost. Zasad izlaze tajno, daleko od radoznalih pogleda, da ne izazovu ljubomoru ili kakvog oporbenog vola.

Ured razvija i sigurnosna tijesta, pite, oklagije, bicepse, gluteuse i gadgete za građane sklone luksuzu. Ponosni su na prototipe sigurnosne varjače i sigurnosnog hladnjaka u kojem se smrznete od straha čak i ako ste vrlo hrabri - a potres vam u zamrznutom stanju ne može ništa.

U taj hladnjak, kažu Kalinićevi stratezi, misle staviti i sporove sa Slovenijom, Crnom Gorom i BiH pa će oni tada biti zamrznuti i sačuvani za bolja vremena. Sporovi sa susjedima su, naime, kvarna roba. U Uredu jedino ne znaju reći kakve to veze ima sa


Foto: P.Macek, PIXELLpotresima, ali čovjek zadužen za scenarije katastrofe obećao nam je složiti jedan uvjerljiv scenarij o vezi potresa, hladnjaka i sporova sa susjednim državama. Zasad su mogli reći samo to da, pošto su susjedne države banana, to jest banana-države, mogu cijele stati u hladnjak, ali to je lošije rješenje, jer onda ne bismo imali s kim razvijati vanjske sukobe, a oni su zdravi za unutarnju politiku. Tu manjkavost u konstrukciji Kalinićevi stručnjaci tek otklanjaju - sretno im. Vratimo se stolu.

kalinic.jpg kalinic.jpg

 

Medijapanski ili stolovi od šperploče dobri su za pokazne vježbe. Preporuka: kad god vidite u dnevnom tisku da TV Dnevnik vodi Đurica Drobac, postavite vaš quasi sigurni, medijapanski stol u središte prostorije, i kad čujete Dropca - čiji glas prirodno nalikuje sireni za uzbunjivanje u slučaju elementarne nepogode - odmah se zaletite pod medijapanski stol. Ako vam pokazna vježba uspije, čestitamo: vi ste osposobljeni u slučaju pravog, razornog potresa, pobjeći pod Kalinićev sigurni stol. Vi niste kandidat smrti nego kandidat života!

Uz stol, Kalinićevi stratezi predlažu držanje pištaljke i baterijske lampe. S pištaljkom možete preplašiti susjedu koja sjedi za stolom tako da joj se digne suknja, a s baterijskom lampom možete - ako vam se prohtije - zaviriti pažljivije u sadržaj njene podsuknje i time i sami izazvati omanji emotivni potres. Zato s pištaljkom oprezno, dodaju u Uredu.

Vratimo se na stol. Kalinićev stol zove se Generalski stol i to je jedini generalsko stol koji nije u Gorskom kotaru a tako se zove. Taj stol - vrhunac kreativne mašte Kalinićeva stožera -  ima četiri fiksne, slabo pokretne noge. Što su noge slabije pokretne, smatraju Kalinićevi eksperti, to je stol stabilniji. Stabilni stol ne može, međutim, služiti za mobilizaciju s mjesta nesreće jer je imobilan pa bi se to kosilo s njegovom pravom prirodom. No mobilnost je u oštrom
suglasju s prirodom - tenkića!

Tenkić, takozvani "Kalinićev sigurnosni tenkić" - ima nekoliko osobina prilagođenih izvanrednim situacijama. Prije svega ima četiri točka, rezervoar, karoseriju i volan. Već to je dovoljno da se uoči revolucionarna crta u njegovoj konstrukciji ali pravu poslasticu za eksperte predstavlja naputak prema kojemu taj automobil s oklopom - neka vrsta kornjače ili ježa među prometalima -  da bi bio sigurnosni, prema najvišim, kalinićevskim kriterijima, mora imati - bocu Jana vode. Izvorska voda, Radenska tri srca ili slični napitci, ne udovoljavaju sigurnosnim kriterijima, a Kalinića smatraju taktičkim mikroskopom i strateškim teleskopom, ako je o sigurnosnim pitanjima riječ.

Krtice u Kalinićevu uredu u povjerenju će vam dodati i da nije zgoreg imati litru naročite sigurnosne brlje - dobra je šljivovica iz Like (koju lokalni jugonostalgičari još uvijek nazivaju bezbednosna brlja) i koja, ispija li se u većim količinama, izaziva efekt trajnog potresa pa se čovjek nauči i na suživot s 9  Merkalija, a što je onda prema tome neki naš potres? Ništa - prava sitnica!

<
Vezane vijesti