skok_u_zivot_1024x749.jpg"Rad na web stranici daje mi osjećaj doprinosa, uvijek sam za to da nešto idemo popraviti na bolje. U grupi shvaćaš da nisi sam, da se svi borimo sa sličnim problemima, da možemo biti tu jedni za druge", opisuje 22-godišnja Katarina, koja je odrasla u alternativnoj skrbi, što joj znači sudjelovanje u grupi mladih koji kreiraju sadržaj web portala Skok u život .

"Rad na web stranici daje mi osjećaj doprinosa, uvijek sam za to da se stvari mijenjaju na bolje, da nešto idemo popraviti. U grupi shvaćaš da nisi sam, da se svi borimo sa sličnim problemima, da možemo biti tu jedni za druge", opisuje 22-godišnja Katarina što joj znači sudjelovanje u grupi mladih koji kreiraju sadržaj web portala Skok u život.

Portal je namijenjen informiranju i okupljanju mladih ljudima koji su pred izlaskom ili izlaze iz dječjih domova, udomiteljskih obitelji ili stambenih zajednica - takozvane alternativne skrbi. Na godišnjoj razini riječ je o sto do 150 osoba koji se pri izlasku iz donekle zaštićenog života suočavaju s brojim problemima prilagodbe na samostalan život.

"Oni su često odrasli u nerealnim uvjetima, trebaju im informacije i edukacija o praktičnim stvarima iz svakodnevnice, od toga kako i gdje platiti režije do koji su rokovi za izradu nekih dokumenata. Na portalu su im takve informacije lako dostupne", ističe Iva Zaimović, socijalna pedagoginja koja vodi radnu skupinu mladih za Skok u život u sklopu Centra za mlade iz alternativne skrbi udruge Igra.

U sklopu Centra udruga Igra pokušava raznim aktivnostima i uslugama doprinijeti sustavnoj podršci mladima, a ponajviše nakon njihovog izlaska iz skrbi.

"Riječ je o mladim ljudima od 18 do 21 godine koji često nakon izlaska iz sustava nemaju riješeno stambeno pitanje, te se u toj fazi života u visokom riziku od socijalne isključenosti. Istraživanja pokazuju da su i do 10 puta više nego li njihovi vršnjaci. Oni nemaju ono što je većina nas ipak imala, pravo na pogrešku. Većinom nemaju ušteđevinu niti je mogu imati, pa ako izgube posao, ne mogu platiti stanarinu i prijeti im beskućništvo. Jedina opcija za njih su onda stambene zajednice za mlade beskućnike ili prenoćišta. Kao udruga, između ostalog, zagovaramo i rješavanje problema stambenog zbrinjavanja mladih izašlih iz alternativne skrbi", naglašava Katarina Car, voditeljica razvoja programa udruge Igra.

Dnevni boravak Centra, Foto: Udruga Igra
Dnevni boravak Centra, Foto: Udruga Igra

U udruzi su kreirali i uslugu osobnog mentora koji prati osobu godinu dana prije izlaska, a i nakon osamostaljenja, te joj pomaže u prilagodbi i snalaženju. Ističu primjerice, praksu iz Velike Britanije gdje u sklopu sustava mlada osoba sa 16 godina dobije "personal advisera" koji je prati godinama.

"To su prekrasni mladi ljudi koji uvelike mogu doprinijeti društvu, a često nemaju priliku biti aktivni zbog svoje borbe s egzistencijom", ističe Car.

U lijepo uređenom prostoru udruge na Svetom Duhu mladima su uredili dnevni boravak gdje se mogu družiti, gledati televiziju, koristiti kompjutere i Internet, igrati društvene igre, ali im pružaju i savjetodavnu kao i psihoterapeutsku pomoć. Imaju otvorenu i telefonsku liniju na koji im se mladi u bilo kojem trenutku mogu obratiti - 095 522 3330, a na njihova pitanja odgovaraju i putem zatvorene Facebook grupe Igrana Kontaktić te Instagram profila Igragram za mlade. Pokazalo se da su online metode komunikacije danas mladima najbliže, da im je lakše napisati poruku preko društvenih mreža nego komunicirati na druge načine, a na taj način mogu pružiti podršku mladima neovisno iz kojeg dijela Hrvatske dolaze. Na tragu toga je i izrađena web stranica, a ovoga mjeseca je pokrenuta i aplikacija preko koje korisnici mogu skinuti sadržaj s web stranice te čitati web i kada nemaju pristup internetu.

Desetak mladih koji inače kreiraju sadržaj portala, sudjelovalo je i u dizajniranju aplikacije.

"I web i aplikacija su najjednostavniji način na koji se može pristupiti nama mladima jer mi ionako provodimo puno vremena na internetu. Teme su sveobuhvatne i to je bitno, evo sad na primjer mogu pročitati obavijesti o stipendijama za studente", ističe Katarina, studentica koja je jedna od dvoje koordinatora skupine od desetak mladih koji kreiraju sadržaj portala.

centarzamlade_udrugaigra2_1.jpg

Kako ističe Iva Zaimović koja im pruža stručnu podršku, ključna ideja je da se oni povežu, druže i dijele iskustva. Web je namijenjen i drugima koji ne sudjeluju u programima udruge, mladima koji izlaze iz alternativne skrbi iz cijele Hrvatske da vide da nisu sami u cijelom tom često zahtjevnom i teškom procesu.

"Drugačije je kada im nešto govori stručnjak, a drugačije kada to čuju od svojih vršnjaka. Od vršnjaka su ponekad spremniji prihvatiti savjet. Iako imamo razne kategorije na webu, od osobnog razvoja, do zapošljavanja, mentalnog i fizičkog zdravlja, stanovanja, mladi koji pišu često dijele svoja osoba iskustva, primjerice što reći na razgovoru za posao, kako se nositi s nelagodom kada moraš odgovoriti gdje je tvoja obitelj i slično", opisuje Zaimović.

No, od osnutka udruge prije gotovo dvadeset godina, prepoznali su da je mladima potrebno i puno više od samog rješavanja poslovnog i stambenog pitanja, potrebna im je podrška za ostvarenje njihovih punih potencijala. Zato im udruga u suradnji s brojnim drugim organizacijama i ustanovama pomaže ostvariti pristup sadržajima koji su im teško dostupni, primjerice tečajevima stranih jezika, sportskim sadržajima, nabavci bicikla i slično.

Centar je nastao iz diplomskog rada autorice Sunčane Kusturin u sklopu kojega je provedeno istraživanje što treba mladima nakon izlaska iz takve skrbi. U tih dvadesetak godina potrebe mladih su ostale gotovo iste, ističu iz udruge koja danas na programu ima četiri zaposlene osobe, dvije socijalne radnice, psihologinju i socijalnu pedagoginju. Uz to zapošljavaju i honorarne suradnike, a u provedbi programa sudjeluju i volonteri. Kao i druge udruge koje provode socijalne usluge u Hrvatskoj, financiraju se kroz projekte, uglavnom kroz natječaje ministarstava na nacionalnoj razini.

"Jako je puno mladih kojima je potrebna podrška. Samo na našoj zatvorenoj Facebook grupi okupljamo ih 450. Želimo im olakšati pristup lokalnoj zajednici, te povećati njihovu socijalnu uključenost kako bi društvo u globalu bilo bogatije", zaključuje Katarina Car.


Prenosimo jedno od iskustava mladih podijeljeno na web portalu Skok u život o izlasku iz doma:

Moja očekivanja od života nakon doma susreću realnost

Konačno je došao taj dan kad moram iz doma van.

Bila sam tužna i uplašena što se to približava, ali ujedno i sretna jer me nitko neće pitat s kim ideš van i kad ćeš se vratiti.

Nitko me neće kontrolirati, moći ću staviti majicu gdje god hoću, a da mi nitko ne prigovori, moći ću jesti što želim.

Ukratko moći ću raditi što god mi padne na um.

U početku sam uživala u slobodi, no nakon nekog vremena dosadilo mi je jesti smrznutu hranu i fast food, nisam se snalazila u kupovini namirnica, higijene i robe.

Nisam znala koliko inače izađu režije na kraju mjeseca te koliki mi je limit novca za potrošit. Nisam znala ni za naknade kod plaćanja računa.

Počela sam se gubiti i shvatila sam da nije nimalo lako odrasti u jednom danu i da to nimalo ne izgleda kao nešto o čemu sam se nadala nakon izlaska iz doma.

Jednostavno sam se pomirila i sabrala s time nakon nekog vremena. To iskustvo me očvrsnulo.

Danas sam sretna sta sam neke stvari "prisilno” naučila i što ne ovisim o nikome.

Zapravo, tek s današnjim znanjima i iskustvima mogu puno više nego kad sam tek izašla iz doma.

K.T.


 

<p class="MsoNormal">Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na
vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj
teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.<o:p></o:p></p>

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.

Ključne riječi: mladi, socijalna skrb, ranjive skupine
<
Vezane vijesti