Foto: JRSFoto: JRSIsusovačka služba za izbjeglice danas je u Dubravi otvorila Centar za integraciju izbjeglica SOL. Ovdje će izbjeglice učiti hrvatski, dobiti podršku u traženju posla i susretati lokalnu zajednicu. "Da bismo ostvarili sve to, danas pokrećemo i crowdfunding kampanju i pozivamo sve da nas podrže svojom donacijom, a otvoreni smo i za sve one koji nam žele pomoći svojim radom i volontiranjem u centru", rekao je na otvorenju ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun.

U centru će izbjeglice dobiti organiziranu podršku s naglaskom na učenje hrvatskog jezika kao prvog koraka integracije te posredništvo u prekvalifikaciji i zapošljavanju. Također, provodit će se niz radionica posvećenih djeci i ženama kao i interkulturalni susreti između građana i izbjeglica.Iz Isusovačke službe naglašavaju kako je u integraciji presudna upravo potpora lokalne zajednice i prihvaćanje izbjeglica, a ovaj centar kod okretišta u Dubravi za sve će uvijek imati otvorena vrata

"Ponosni smo i radosni što danas možemo otvoriti ovaj Centar za intergaciju izbjeglica, čime radimo novi i poseban korak. Ovo je mjesto u kojem će izbjeglice moći upoznati lokalnu zajednicu, i obrnuto. Želja nam je da zajedno u suradnji sa svim državnim i gradskim institucijama radimo na sustavu integracije koji će biti korisniji i kvalitetniji", rekao je Barun.

Kako bi se omogućila financijska stabilnost i konituniranost rada centra, pokrenuta je i crowdfunding kampanja Jučer stranci, danas susjedi, koju možete podržati ovdje.

Tvrtko Barun, foto: I.P. Tvrtko Barun, foto: I.P.

Veselje zbog otvaranja centra izrazila i jedna sirijska obitelj. Rekli su kako je situacija u njihovoj zemlji i dalje teška, ali jako su sretni što mogu biti u Hrvatskoj i što imaju priliku postati dio zajednice, između ostalog, i kroz aktivnosti koje će provoditi centar.

Kako bi djeci dobila podršku u integraciji, u centru će se provodit tjedne radionice za djecu ciljano podijeljene prema uzrastu, stupnju znanja hrvatskog jezika te vremenu boravka u Hrvatskoj. Edukativnim i kreativnim pristupom približit će im se hrvatski jezik, kulturu i običaje, a odlazit će i na izlete i predstave. Sustavnom podrškom i praćenjem osnažiti će ih se u svim školskih i društvenim izazovima.

Iz Isusovačke službe naglašavaju kako je u integraciji presudna upravo potpora lokalne zajednice i prihvaćanje izbjeglica, a ovaj centar kod okretišta u Dubravi za sve će uvijek imati otvorena vrata.

Ključne riječi: izbjeglice, solidarnost, integracija, JRS
<
Vezane vijesti