javna_palma6.jpgMartićeva ulica drvored ima od 2009. godine, a od tada do danas, u jednom od prostora planiranih za stablo, ono nikad nije posađeno.

Povodom otvorenja festivala Design District Zagreb 16. lipnja predstavljena je urbana intervencija autora Saše Šimprage naslovljena Javna palma. Palma je zasađena u prazni prostor predviđen za stablo na uglu Martićeve i Smičiklasove ulice.

U povijesti grada, neke od palmi sezonski su se sadile i postavljale u mnogim parkovima i drugdje, a palma u Martićevoj, čini se, prva je trajno zasađena palma u javnom prostoru ZagrebaIntervencija je sadnjom stabla tamo gdje nedostaje ispunila taj propust, a istovremeno odabirom vrste - palme, ponudila odmak od uniformnosti drvoreda koji se u konkretnom slučaju poštuje i dovršava, ali istovremeno stvara novu sliku, nudi element iznenađenja i  začudnosti s obzirom na to da je zasađena nova i za zagrebačke drvorede neobična i neočekivana vrsta. 

Visoka žumara naraste do 12 metara i smatra se jednom od najotpornijih vrsta palmi. Podnosi temperature do -20°C i snijeg na staništu. U zagrebačkom podneblju vrsta je odavno zastupljena, a brojni primjerci rastu u privatnim dvorištima.

U povijesti grada, neke od palmi sezonski su se sadile i postavljale u mnogim parkovima i drugdje, a palma u Martićevoj, čini se, prva je trajno zasađena palma u javnom prostoru Zagreba. 

Smještena na proširenom nogostupu na uglu Martićeve i Smičiklasove ulice, palma ima nužni radijus potreban za bolji doživljaj, istovremenoIntervencija je sadnjom stabla tamo gdje nedostaje ispunila taj propust, a istovremeno odabirom vrste - palme, ponudila odmak od uniformnosti drvoreda doprinoseći ambijentalnim kvalitetama javnog prostora. Dodatni moment intervencije je i činjenica da je populacija palmi radikalno ugrožena u čitavoj Europi i Mediteranu bolestima crvena palmina pipa i palmin drvotoč za koje se predviđa da će u budućnosti uništiti vrstu u tim područjima. Radom se skreće pažnja i na taj problem.

Palma ostaje trajno zasađena u Martićevoj ulici kao jedina zagrebačka javna palma. 

Rad je odabran za realizaciju na javnom natječaju festivala Design District Zagreb.

Ostale radove i projekte Saše Šimprage pronađite ovdje.

<
Vezane vijesti