Barcelona, Foto: PixabayBarcelona, Foto: PixabayŠpanjolski gradovi Barcelona i Valencia prate svjetski trend okretanja bicikliranju i pješačenju u svrhu smanjenja mogućnosti širenja virusa.

Nakon što smo jučer pisali o Bruxellesu i planu da se izgradi 40 kilometara novih biciklističkih staza, slične vijesti dolaze i iz španjolskih gradova. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau najavila je prije nekoliko dana okretanje "novoj mobilnosti". Barcelona će s budžetom od 4,4 milijuna erua hitno krenuti u izgradnju 21. kilometra biciklističkih staza, 12 kilometara novih pješačkih staza te će izvršiti i 17 intervencija na autobusnim putanjama kako bi se unaprijedila ta usluga, javlja Diario Publico.

Cilj je "garantirati građanima sigurnost i javno zdravlje tijekom kretanja gradom".  

Iako su aktivisti i neki arhitekti kritizirali plan kao nedovoljan da bi se smanjilo zagađenje zraka i zagađenje bukom u gradu, ipak je riječ o pomaku u pravom smjeru.

Promjene u nekim gradskim ulicama najavljene su i u Valenciji. Uzet će trake automobilima kako bi ih koristili autobusi javnog prijevoza i biciklisti. također planiraju proširenje pješačkih prostora.

Podsjećamo, riječ je o svjetskom trendu koji je počeo iz kolumbijske Bogote, proširio se preko Mexico Cityja, europskih Budimpešte, Berlina, Pariza, Bruxellesa, do Novog Zelanda. U sve većem broju gradova ili cijelih država postavljene su ili privremene ili trajne nove biciklističke staze i pješačke zone jer se bicikl pokazao kao najadekvatnije prijevozno sredstvo u situaciji pandemije. Zagrebački Sindikat biciklista predlagao je uvođenje slične politike u Zagrebu, no zasad bez uspjeha.

<
Vezane vijesti