Foto: HRT prtscrFoto: HRT prtscrHrvatsko novinarsko društvo zgroženo je Vladinim prijedlogom odluke prema kojoj bi članica Vijeća za elektroničke medije mogla postati Katja Kušec, urednica Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednica udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP). "Problematičnom ponajprije smatramo ulogu Katje Kušec u HNIP-u, udruzi koju je osnovala, među ostalim, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija, najoštriju mjeru istog tog vijeća za čiju je članicu Kušec sada predložena", navode iz HND-a.

Iz HND-a poručuju kako je problematična i činjenica da Katja Kušec, kao predsjednica HNIP-a, godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se suočavaju hrvatski novinari, od brojnih pritisaka, prijetnji i napada do sudskih progona novinara i medija, u čemu posebno prednjači HRT, javni medij na kojem je ista ta Kušec istaknuta urednica.

"Umjesto toga, javni istupi te udruge isključivo su u službi vulgarnih napada, difamacija i progona njezinih neistomišljenika, najčešće profesionalnih novinara. U pravilu ih potpisuje Katja Kušec", smatraju.

Iz HND-a podsjećaju Vladu  da je Vijeće za elektroničke medije javni regulator u području elektroničkih medija te kako javni poziv za članove Vijeća propisuje da osobe koje će u njega biti izabrane trebaju biti "javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja".

"Začuđeni smo ovakvim izborom Vlade RH, koji otvara pitanje kriterija kojima su se donositelji odluka vodili kada su Hrvatskom saboru predlagali spomenutu kandidatkinju. Činjenica da na stranicama Ministarstva kulture ne postoje podaci o ostalim kandidatima i njihovim prijavama, a predložena kandidatkinja ne ispunjava gore spomenute propisane karakteristike koje bi članica Vijeća morala ispunjavati, nameće zaključak da je riječ o krajnjem nemaru prema medijima i novinarskoj profesiji", poručuju iz HND-a.

U najboljoj namjeri, a prije svega zbog zabrinutosti za ionako loše stanje u medijima, HND poziva Vladu da još jednom razmisli o imenovanju Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije.

<
Vezane vijesti