Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscHrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske snažno podržavaju Međunarodnu i Europsku federaciju novinara (IFJ I EFJ) u osudi američke vlade da kazneno goni suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, prema Zakonu o špijunaži. HND i SNH podupiru stav IFJ-a i EFJ-a prema kojem bi američka optužnica kriminalizirala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrijebiti za kazneni progon novinara ako otkriju informacije od javnog interesa.

SAD je zatražio Assangeovo izručenje nakon što je 11. travnja uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje je proveo sedam godina. Ondje se sklonio 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Švedska je početkom svibnja ponovo otvorila istragu o optužbama da je počinio silovanje.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je 23. svibnja priopćilo da je podiglo optužnicu protiv Assangea zbog njegove povezanosti s curenjem 750 tisuća povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine. IFJ i EFJ pridružili su se Norveškom sindikatu novinara u osudi ovog pokušaja da se ograniči sloboda i mogućnost medija da moćne igrače učine odgovornim za svoje postupke.

U priopćenju se podsjeća da je prije nekoliko tjedana Izvršni odbor IFJ-a podržao i australsko udruženje novinara u stavu da se Assangea ne izruči Americi.

Ključne riječi: sloboda, hnd, mediji, novinari, assange
<
Vezane vijesti