Foto: Lana Slivar Dolminić, HinaFoto: Lana Slivar Dolminić, HinaHaračem na humanitarnu svijest državni aparat financijski lažira prioritete općeg dobra.

Država ima više od dva milijuna kuna za predizborne (lokalni izbori 21. svibnja) u režiji HDZ-a alkarske igre bez kruha u Vukovaru, ima više od 30 milijuna u konačnici za pogled s Vodotornja na brodove u mimoilasku Dunavom ili na beskrajna polja suncokreta prijeko u Srbiji, RH ima i oko 1,3 milijarde za mirovine, invalidnine i ine povlastice pripadnicima HVO-a koji su se u BiH, ne u RH, borili protiv ostalih dvaju konstitutivnih naroda u zajedničkoj državi. Upravo je počela isplata na teret hrvatskih penzića, a stranka Slobodna Hrvatska (bivši članovi Živog zida) u ponedjeljak je prijavila Uskoku premijera Andreja Plenkovića zbog navodne političke koripcije - kupnje novcem poreznih obveznika glasa "nezavisnog" zastupnika hercegovačke "dijaspore" Željka Glasnovića. Hrvati u BiH, naime, po dnevnopolitičkoj su potrebi HDZ-a koji ih drži na kratkom lancu i konstitutivan narod i dijaspora, pa...

Ta vrst politikantskih igara neumjerene rasipnosti i totalno poremećenih kriterija o prioritetima općeg dobra, karakteristična za populističke intervale HDZ-a na vlasti, osobito uoči izbora i kad mu se trese kompromitirana vladajuća pozicija, nekako se podudarila s činjenicom da država istodobno "nema" siću od samo 720 000 kuna za opremanje specijalnog laboratorija u Zavodu za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

I nije najnečasnije ili barem nečasno to što će javna medijska kuća HRT u sklopu svog tradicionalnog tjedna Uz nas niste sami, koji 14. svibnja završava humanitarnim koncertom, te Udruga za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix pod egidom Vjeruj u ljubav prati obraz vladi, premijeru Plenkoviću i zdravstvenom ministru Milanu Kujundžiću zbog resorne ne-odgovornosti prema djeci oboljeloj od malignih bolesti. A tih je mališana četrdesetak godišnje u RH. Dijagnostičko-laboratorijske pretrage radi određivanja aktivnosti L-asparaginaze iz krvi oboljelog, što je uvjet za dobru procjenu učinkovitosti lijeka i liječenja, moraju se obaviti u Nizozemskoj, najbliže odgovarajuće opremljenom laboratoriju. Stoga je tragedija to što ustavno proklamirana socijalna država RH nema racionalno determiniran sustav vrijednosti i prioritete općeg dobra.

Ni u jednoj normalnoj zemlji neće se dogoditi da vlast koja nema novca za životno presudne potrebe građana, osobito najmlađih u demografski izumirućim obiteljima, ali ima svijest, savjest i osjećaj za važnije od važnog, osobito od ne-važnog, neće dok pucneš prstima ulupati dva milijuna kuna iz prazne gradske blagajne za dvosatnu javnu zabavu konjaničkog gađanja kopljem u viseću metu. Alkari su četvrti put u 300 godina izašli trčati Alku izvan Sinja: 1832. u Splitu u počast bečkim carskim vladarima Habsburgovcima, 1922. u Beogradu u slavu srpske kraljevske kuće Karađorđevića, 1946. u Zagrebu na ponos i diku druga Josipa Broza Tita i komunističke Jugoslavije te 2017. u Vukovaru navodno u počast svim hrvatskim braniteljima, a ne kao zapaljen fenjer predizbornom HDZ-u.

Alkari su taj fenjer štafetno preuzeli od katoličke mladeži koje se navodno oko 30 000 dan-dva prije okupilo - pa baš u Vukovaru. Uz svu HRT-ovu medijsku logistiku slikom i tonom te profesionalno nekontrolirano naslikavanje neuspješnog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), glavnog lika u dovođenju sinjskih alkara u Vukovar. Alka i često promiskuitetna politika u ljubavi su već tri stoljeća, što Čudotvornoj Gospi Sinjskoj nikad neće smetati dok se mitomanski slavi njezina zasluga za to što je 700 hrabrih Sinjana onog 14. kolovoza 1715. pobijedilo 60 000 ljutih Osmanlija turskog seraskera Mehmed-paše Čelića. Što je prema slavnoj povijesti čvrste desnice i oka sokolova u paraleli s braniteljskom epopejom Grada Heroja baš ta banalna činjenica da se za dva milijuna kuna moglo - pa i u vukovarskoj bolnici - opremiti skoro tri A koliko bi milodara iz humanitarnih akcija ostalo u džepu samilosnim građanima, osjetljivim na djecu u nevolji i sirotinju za koje država ne mari da su silni milijuni za restoran-osmatračnicu na Vodotornju preusmjereni u prioritetnije svrhedijagnostička laboratorija za L-asparaginazu?

A koliko bi milodara iz humanitarnih akcija ostalo u džepu samilosnim građanima, osjetljivim na djecu u nevolji i sirotinju za koje država ne mari da su silni milijuni za restoran-osmatračnicu na Vodotornju preusmjereni u prioritetnije svrhe: smanjenje troškova života u najskupljem gradu RH, nova radna mjesta, rezanje enormnih cijena grijanja vukovarskog monopolista, zaustavljanje iseljavanja i preostale mladeži te učinkovitu eliminaciju eksplozivnih hrvatsko-srpskih tenzija... A za milijarde HVO-u i dvije-tri plus po uskoro novom zakonu o hrvatskim braniteljima, čiji je nacrt gotov, a diktirali su ga uglavnom šatoraši za svojih 555 dana na Savskoj 66 u Zagrebu i HDZ im - nakon što su "oba pala" - sada mora novcem poreznih obveznika platiti uslugu? Po cjeniku predizbornog dogovora. Učas bi osvanula nova dijagnostička oprema, čak nove bolnice, nova radna mjesta, škole, vrtići i jaslice, stipendije i krediti darovitim učenicima i studentima bez kojih ova zemlja nema budućnost, domovi kulture...

Država će - upravo su na to bez pitanja i moralnih kočnica premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i državna tajnica (sic) u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, inače sestra međunarodnog terorista, samoubojice Zvonka Bušića obvezali porezne obveznike - platiti pripadnicima HVO-a, članovima njihovih obitelji ili nasljednicima 1,3 milijarde kuna. Otkud taj novac, jer nije predviđen državnim proračunom? Kome će ga premijer uzeti da bi platio Glasnoviću potporu svojoj vladi, koja je ionako na više nego staklenih 18 nogu?

Cijeli HDZ-ov državni vrh, uključivo globtroterski opsjednutu predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović koja je svega neki sat po alkarskoj utrci otputovala u "državni posjet Malti", našao se pred HTV-ovim kamerama poručiti javnosti da ima "stabilnu vlast" jer "smo preuzeli odgovornost". A nikad neodgovornije "odgovornosti" trenutne vlasti. Da su to kazali samo dan poslije, ugledali bi na reverima HTV-ovih reportera i snimatelja karakterističan bedž Uz nas niste sami, koji će 14. svibnja zakvačiti na vlastita prsa i javljati se na telefonske pozive Zašto bi teško oboljela djeca od malignih bolesti morala imati prednost u Banskim dvorima od obrane prorućiriličkim čekićima za prsa osvojene autobusne vlasti u Vukovaru?građana, čijih će se humanitarnih šest i kusur kuna s 25 posto PDV-a državi uredno odbiti od njihovog računa. Harač na humanost kojeg se država ne odriče, jer i ona mora biti humana, a sad, što ima drukčije prioritete od prostonarodne sposobnosti razumijevnja - bože moj...

Zašto bi teško oboljela djeca od malignih bolesti morala imati prednost u Banskim dvorima od obrane prorućiriličkim čekićima za prsa osvojene autobusne vlasti u Vukovaru? Pa neće valjda dijagnostičko-laboratorijska oprema u Dječjoj klinici biti preča od (sic) "državnog interesa" gledanja s Vodotornja u Srbiju ili plaćanja HVO-u za borbu koju je međunarodna zajednica honorirala u Haagu prvostupanjskom presudom na 111 godina robije šestorici prvih HVO/HZ-HR herceg-bosanskih Hrvata. Za "ne-važne ili manje važne" potrebe najvećeg dijela građana - kao što su životni standard, ljudski radni uvjeti, suzbijanje bijedei siromaštva, zdravstvena zaštita za sve, suvremeno školovanje pristupačno svima, znanost, kultura, slobodno vrijeme, itsl - vladajući nemaju ni sluha niti vremena. Zašto i bi kad na izborima ne podliježu nikakvim sankcijama? To široko, neobrađeno polje ostavljaju tzv. humanitarnom poduzetništvu pojedinca i civilnih udruga, uz interesnu logistiku medija.

Ni premijer Plenković niti predsjednica Grabar-Kitarović se ne zabrinjavaju što su na čelu države u kojoj se ne samo temeljne socijalne potrebe građana nego i liječenje, izobrazba... plaćaju milodarima. Kao što će se u nedjelju skupljati 720 000 kuna za kupnju dijagnostičko-Ni premijer Plenković niti predsjednica Grabar-Kitarović se ne zabrinjavaju što su na čelu države u kojoj se ne samo temeljne socijalne potrebe građana nego i liječenje, izobrazba... plaćaju milodarimalaboratorijske opreme Dječjoj bolnici u Zagrebu. Nije stvar u tome da država nema novca. Ima ga i za razbacivanje - pa i u samom Vukovaru, kao bilo gdje drugdje po zemlji, gdje je to sektaškoj politici u interesu - ali ga nesavjesni lokalni, regionalni i državni vođe dijele po nakaradnim kriterijima polit-koruptivnih prioriteta „svoj svome“, koji s općim dobrom nemaju nikakve veze.

Budući da je u ovim makroekonomskim i fiskalnim okolnostima nemoguće podmiriti sve što je HDZ obećao biračima, kamoli nove obveze koje nekritički preuzima ne bi li se održao na vlasti, pa i projektirani proračunski deficit od samo 0,5 posto izazov nad izazovima, hoće li premijer posegnuti za, kako se šuška, 27-postotnom amputacijom ionako krajnje invalidnih ne-braniteljskih mirovina? U sustavu, gdje nedostaje oko 17 milijardi kuna godišnje, a 900 000 od 1,2 milijuna penzića prima 1500 i manje kuna mjesečno, Glasnovićev HVO-ultimatum i Plenkovićevo žurno pristajanje na ucjenu udar su na zdrav razum. Baš kao i to što država krpa opće dobro milodarima na koje bez ikakvih skrupula i unatoč višegodišnjim prosvjedima javnosti udara harač od 25 posto. Na donacije svih vrsti i podvrsti. I novčane i materijalne.

Privatni pekar iz zgrebačkog naselja Španskog već je platio kaznu državi zato što je sirotinji popodne besplatno dijelio neprodani kruh. Zakon kaže da to ne smije činiti. Da je kruh bacao u smeće, kao što to čine veliki trgovački lanci s tonama hrane, ne bi mu se ništa dogodilo. Baš kao što se ništa neće dogoditi predsjednici Grabar-Kitarović zbog ulupanih milijuna kuna poreznih obveznika na beskorisna za građane i RH nebrojena putovanja u inozemstvo. Osim što joj drastično pada javni rejting, pa ju je i Anka Mrak-Taritaš uvjerljivo pretekla u popularnosti. Svođenje računa slijedi za dvije i pol godine kad se bude natjecala za drugi mandat.

Koliko bi se dalo za taj novac otvoriti novih radnih mjesta, poduzetničkih inkubatora, bolnica, škola, vrtića, kazališta, galerija, koncertnih dvorana ili sportskih igrališta...? Jest, da nije licemjerja pod državnim patronatom koji i haračem na humanitarnu svijest/savjest financijski lažira prioritete općeg dobra.

____________________________________________________________________________________________________

Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alterova budućnost je kontinuirano neizvjesna. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
<
Vezane vijesti