Ilustracija: M.K.Ilustracija: M.K.Termoelektrana na ugljen Niederaussem u Njemačkoj najveći je pojedinačni emiter dušikovog dioksida u Europi, pokazala je analiza Greenpeacea.

Analizom satelitskih snimaka Europske svemirske agencije Greenpeace je sastavio ljestvicu najvećih onečišćivača zraka dušikovim oksidima. Neslavno prvo mjesto zauzela je južnoafrička provincija Mpumalanga, gdje se nalazi nekoliko termoelektrana na ugljen. Najveći broj crnih točaka izbrojan je u Kini, njih deset, osam je izbrojano u arapskim zemljama, četiri u EU te po tri u Indiji, SAD-u i DR Kongu. 

Proizvodnja energije iz ugljena i nafte uzročnik je 19 od 50 najzagađenijih crnih točaka, tvrdi Greenpeace. Slijede ih proizvodne industrije, najčešće željezare u Kini, te promet.

Greenpeace je koristio satelitske snimke nastale novim satelitom Sentinel 5P koje su izrazito detaljne, a podaci pokrivaju razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza. Naime, od 1. lipnja je u funkciji novi satelit Europske svemirske agencije.

"Dušikov dioksid, i općenito dušikovi oksidi, su opasni onečišćivači zraka, koji uzrokuju probleme s disanjem i oštećenja pluća pri dužoj izloženosti, te povećavaju rizik kroničnih bolesti. Duga izloženost dušikovom dioksidu povezuje se s povećanom smrtnošću u cijelom svijetu", ističu iz Greenpeacea.

Izvor: Greenpeace Izvor: Greenpeace

U EU se izloženost NO2 povezuje sa 75 000 smrti godišnje, a kao najcrnja točka u EU u tom razdoblju pokazala se termoelektrana na ugljen  Niederaussem u Njemačkoj. Termoelektranu vodi njemačka korporacija RWE, kao i obližnji rudnik lignita Hambach o kojemu smo pisali ovoga tjedna.

RWE je odbacio je navode Greenpeace tvrdeći kako je metodologija "neprihvatljiva simplifikacija" te kako pokrajina u kojoj djeluju, Sjeverna Rajna-Vestfalija, ima i cijeli niz drugih emitera NO2 iz energetike, industrije i prijevoza, prenosi pak EurActiv. Energetska korporacija tvrdi kako njihova termoelektrana, koja djeluje još od davnih 60-ih godina, ima emisije u rangu dozvoljenih.

Drugo mjesto u EU na ovoj neslavnoj ljestvici zauzelo je šire područje Londona i emisije iz tamošnjeg prometa. Promet je na ljestvicu doveo i niz drugih megagradova svijeta, od čileanskog Santiaga preko korejskog Seoula do Pariza.  

<
Vezane vijesti