Foto: Nevio Spajić, GPFoto: Nevio Spajić, GPAktivisti Greenpeacea danas su ispred zgrade Hrvatskog sabora na Trgu sv. Marka, na četverometarskim nosilima donijeli rekvizit planeta Zemlje spojen na infuziju. Ovim performansom ukazali su na alarmantno stanje našeg planeta te naglasili potrebu za “zelenim oporavkom”, odnosno stavljanjem zaštite okoliša i klime u središte planiranja oporavka od pandemije koronavirusa.

Hrvatska, kao i ostatak Europe i svijeta, suočena je s globalnom gospodarskom krizom izazvanom pandemijom COVID-19. Aktivisti su poručili da rješavanje ove krize, kao i ublažavanje još veće, klimatske krize zahtijeva hitan odmak od dosadašnjih štetnih i neodrživih gospodarskih praksi. Pozvali su stranke koje sudjeluju na predstojećim izborima da u svojim programima vode računa o nužnosti zelenog oporavka te da zaustavljanje klimatske krize bude visoko među političkim prioritetima.

“Gospodarske mjere koje se donose moraju staviti fokus na zaštitu okoliša i klime, dobrobit ljudi i niskougljičnu budućnost. U odabiru predstavnika koji će Hrvatskom upravljati iduće četiri godine, hrvatski birači će se voditi i kriterijem odnosa prema okolišu te pitanjima poput zaštite mora, onečišćenja plastikom, važnosti lokalne hrane i poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, zelenih radnih mjesta te održivog turizma. Sve političke odluke koje se danas donose moraju biti zalog za budućnost planeta, a ne potpora zagađivačkim industrijama. Pozivamo i glasače da to prepoznaju”, rekla je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Greenpeace će ovaj tjedan strankama, odnosno koalicijama koje sudjeluju na predstojećim parlamentarnim izborima poslati anketni upitnik tražeći da se izjasne po pitanju rješavanja klimatske krize te poticanja novog, održivog razvoja. To podrazumijeva znatna ulaganja u zelenu infrastrukturu i transformaciju poslovnih modela prema održivom transportu, niskougljičnoj budućnosti, zelenoj gradnji, održivoj energetici, zaštiti okoliša i razvoju kružnog gospodarstva.

“Ova kriza je prilika da napravimo zaokret od štetnih praksi. U većini europskih zemalja ozbiljno se raspravlja o gospodarskom oporavku koji je ujedno pravedan i zelen, stoga tražimo od stranaka da na predstojećim izborima stave fokus na održivo gospodarstvo. Vremena za čekanje više nema”, dodala je Andrić.

Ključne riječi: planet Zemlja
<
Vezane vijesti