Foto: Gabriel RadatovićFoto: Gabriel RadatovićRadule, Atheist Rap: "Nazadujemo u svakom pogledu jer je to cilj parazitskih elita koje su preotele kormilo. To su sve nekvalitetni ljudi, intelektualno i karakterno, koji drugačije ne bi mogli isplivati da nije manipulativnog sistema koji su ustrojili. Sav šljam koji je izbio na površinu vikom protiv komunjara i socijalizma je učinio ozbiljnu pljačku i veleizdaju i trebalo bi da odgovaraju za to, ali pošto je pravda na strani jačega, a oni su na toj strani bez obzira da li se priklanjaju istoku, zapadu, Kini ili gde god peru pare ili ih predaju gazdama".

Legendarna novosadska grupa Atheist Rap stiže 26. listopada u Zagreb u sklopu programa Sviraj Stare koji organizira Dostava zvuka te će izvest pjesme isključivo s prva tri kultna albuma: Maori i crni Gonzales (1993.), Ja Eventualno Bih Ako Njega Eliminišete (1995.) i II liga Zapad (1998.) kojima su se afirmirali i stekli široku publiku na ovim prostorima. Osnovani davne 1989. i sve do danas glazbeno aktivni, u svibnju su proslavili velikih 29 godina karijere. Mnogim bendovima uzor ili pak suborci u punk rocku, tijekom godina su ostavili značajan trag u polju žanra ponajprije zbog pjesama u kojima su do izražaja dolazili njihov sarkastičan humor i kritički odnos prema vlasti. Povodom koncerta za H-Alter govore Radule, Leki i dr. Pop.

U Vintage se vraćate sa svirkom Sviraj stare, praktički na početke benda, a i slavite skoro 30 godina na sceni. Kako gledate na to proteklo razdoblje?

Potencira sukobe onaj ko u tome profitira. Mi to nikad nismo radili, niti ćemo. Naš mentalni sklop je drugačiji i to je svakome ko prati naš angažman na ovim prostorima jasnoRadule: Više od polovine života smo u bendu koji smo napravili zarad jednokratne jednodnevne zajebancije i to je odavno preraslo naše ambicije, koje su bile ispunjene tim koncertom. Bilo je stvarno svega i svačega, proputovali smo domovinu uzduž i popreko, dobar deo srednje i zapadne Evrope, stekli puno prijatelja, nagledali se i naslušali dobrih bendova i muzike, nikad dirigovani, s nogama na zemlji, tridesetogodišnja vožnja koja još traje.

Sve prisutnija je nostalgija za 80-ima, 90-ima u kulturi, ali nekako se stječe dojam da se u regiji ni na drugim poljima nismo nikad ni makli od tog perioda, odnosno da se vrtimo u krug s potenciranjem raznoraznih sukoba u regiji. Sporo napredujemo?

Pop: Potencira sukobe onaj ko u tome profitira. Mi to nikad nismo radili, niti ćemo. Naš mentalni sklop je drugačiji i to je svakome ko prati naš angažman na ovim prostorima jasno. Da se možemo nekim Delorijanom vratiti u osamdesete, ni to mi ne bi teško palo, onda bi verovatno devedesete bile puno bolje jer sad znamo mnogo više nego tada.Osamdesete i devedesete su poslednje dekade slobodne i angažovane umetnosti, ovo sada je čisti show business prihvaćen od strane površnih konzumenata

Radule: Nazadujemo u svakom pogledu jer je to cilj parazitskih elita koji su preoteli kormilo. To su sve nekvalitetni ljudi, intelektualno i karakterno, koji drugačije ne bi mogli isplivati da nije manipulativnog sistema koji su ustrojili. Sav šljam koji je izbio na površinu vikom protiv komunjara i socijalizma je učinio ozbiljnu pljačku i veleizdaju i trebalo bi da odgovaraju za to, ali pošto je pravda na strani jačega, a oni su na toj strani bez obzira da li se priklanjaju istoku, zapadu, Kini ili gde god peru pare ili ih predaju gazdama ... S druge strane osamdesete i devedesete su poslednje dekade slobodne i angažovane umetnosti, ovo sada je čisti show business prihvaćen od strane površnih konzumenata. Pacifikovana je ideja revolucije kroz muziku preoblikovanjem načina proizvodnje i konzumiranja muzike. I na tom polju se nazaduje i gmazovi vode.

U Hrvatskoj svako toliko izbije nacionalistička buna kada se treba održati koncert npr. Bajage. Jeste li imali nekih neugodnosti po svirkama u Hrvatskoj, pogotovo u poslijeratnom periodu?

Leki: Slučaj sa Bajagom je, čini mi se, ipak samo izolovani incident. U toj situaciji su i Bajaga , a pogotovo naši drugari iz Pacifikovana je ideja revolucije kroz muziku preoblikovanjem načina proizvodnje i konzumiranja muzike. I na tom polju se nazaduje i gmazovi vodeHladnog piva odreagovali vrlo dostojanstveno i ne mislim da od toga treba praviti "slučaj". Što se nas tiče, ne sećam se da smo imali nekih problema na toj osnovi, osim poneke sitne provokacije na cesti. A mi nismo ni svirali u Hrvatskoj u "preratnom" periodu. Prvi put smo nastupali u Zagrebu krajem oktobra 2000-te godine, nekoliko dana nakon pada Miloševića. Nešto ranije te godine, prvi nastup u Hrvatskoj nam je bio nastup u Osijeku.

Radule: Ne pamtim tako nešto, od prvog nastupa smo imali takvu bazu prijatelja i poštovaoca da jednostavno mislim da nije bilo puno prostora za promašene ljude. Jeste bilo par situacija sa nacističkim pretnjama, ali su efikasno rešene. Nemamo razloga da uopšte preispitujemo svoje stavove jer smo od početka sranja u Jugoslaviji bili protiv svih nacionalizama i rata kao rešenja. Naizgled besmislene akcije nacionalista su samo jeftini kineski vatromet kojim odvraćaju pažnju od nove pljačke.

Posljednjih nekoliko godina sve više se progovara o seksizmu i šovinizmu na punk sceni koja je naizgled lišena tih problema. Kako to komentirate?

Nemamo razloga da uopšte preispitujemo svoje stavove jer smo od početka sranja u Jugoslaviji bili protiv svih nacionalizama i rata kao rešenja. Naizgled besmislene akcije nacionalista su samo jeftini kineski vatromet kojim odvraćaju pažnju od nove pljačkeLeki: Seksizam, šovinizam i slične pojave su nešto protiv čega se oduvek aktivno borimo. Naši stavovi su popričlično poznati, pre svega smo tako vaspitavani i neke univerzalne vrednosti o pravdi, jednakosti i činjenju dobrog nas drže kao individue u zajednici koja se zove Atheist Rap. Bendove koji zagovaraju i promovišu drugačije stavove ja ne smatram punkom. Punk nije samo muzički pravac, već skup određenih vrednosti, barem po meni...

Radule: Nisam u toku sa tim i nekim konkretnim primerom, u svakom slučaju te stvari treba rešavati jer im nema mesta na sceni. Mogu da razumem da svakodnevne frustrirajuće situacije kojima smo većinom izloženi proizvode kretenske akcije i reakcije kod nekih ljudi, ali ne opravdavam to i mislim da bi svako povremeno mogao da se samoanalizira i razmisli o tome šta bi mogao učiniti da bude bolja osoba. Ako to ne pomaže nije loše porazgovarati sa nekim stručnim.

Početkom godine odradili ste No borders turneju po zapadnoj Europi. Zanimljivo ime za turneju s obzirom na sve češće rasprave o jačem utvrđivanju granica, posebice u Europi. Odakle inspiracija za takvo ime?

Leki: Upravo ta cela situacija sa migranskom krizom u Evropi je direktno uzrokovala naziv turneje. Naši prijatelji, nemački bend Defenders of the universe su napravali vrlo dirljivu pesmu Stone by stone o problemima izbeglica u zapadnoj Evropi, posebno u Nemačkoj, a tu stvar smo i mi prepevali na naš jezik i to moram reći vrlo uspešno. Borimo se za ukidanje države kao oblika života ljudi, tako da ni granice kao element državnosti ne ljubimo već se želimo viđati i družiti s raznim istomišljenicima i drugarima bez obzira gde i kako trenutno žive

Radule: Naziv turneje je Zlatkova ideja koju smo prihvatili iz razloga što granice postoje u glavama ljudi i deo su nametnute matrice razmišljanja. Mi na svom putu razbijamo tuđe granice.

Pop: Borimo se za ukidanje države kao oblika života ljudi, tako da ni granice kao element državnosti ne ljubimo već se želimo viđati i družiti s raznim istomišljenicima i drugarima bez obzira gde i kako trenutno žive. Idući tako tamo amo srećemo ih i uviđamo da nismo jedini koji se tom filozofijom vode i sve nas je svakim danom sve više.

Jedna od zanimljivih suradnji, barem meni, koju ste ostvarili je s Horom Čuperak. Kako je došlo do toga? Ipak su rijetki slučajevi da se dječji zborovi maknu iz mainstreama i svojevrsnog dječjeg repertoara.

Seksizam, šovinizam i slične pojave su nešto protiv čega se oduvek aktivno borimo. Naši stavovi su popričlično poznati, pre svega smo tako vaspitavani i neke univerzalne vrednosti o pravdi, jednakosti i činjenju dobrog nas drže kao individue u zajednici koja se zove Atheist RapRadule: Horistkinja Ceca Milić nas je, ispred Hora Čuperak iz Kikinde, kontaktirala i ponudila nam saradnju. Koncept im je obrađivanje pesama alternativnog rokenrola, na primer Kud Idijoti, Disciplina kičme, EKV, Partibrejkersi itd. pri čemu bi trebalo da hor bude u prvom planu. Inače je hor dobitnik međunarodnih priznanja, ali nije iz metropole pa nije toliko poznat. Klinci su izvanredni i to jako dobro zvuči i uživo, u šta smo se uverili na zajedničkom nastupu pre par dana u Novom Sadu.

Kakvi su vam planovi za budućnost, možemo li uskoro očekivati novi album?

Leki: Novi album je već odavno snimljen, još prošle zime, i upravo su u toku pripreme omota za novo izdanje koje će će pre, svega, izaći na vinilu. To je split album sa našim gore pomenutim prijateljima, Defenders of the universe iz Schwabisch gmund-a. Po jedna strana svakom sa po šest kompozicija od koje je jedna obrada onog drugog benda. Izlazak - vrlo skoro.

<
Vezane vijesti